...
Böter, skadestånd och hård kritik vid rättsligt efterspel till Djupafors-tragedi

Sommaren 2009 inträffade en tragisk olycka på kartongbruket Cascades Djupafors i Kallinge, då en 26-årig sommarvikarie fastnade i en kartongmaskin och omkom (läs här).
Nu har det rättsliga efterspelet avgjorts och det innebär att Djupafors VD döms till dagsböter samt att tillsammans med företaget betala skadestånd till den omkomnes anhöriga. Bolaget döms dessutom till 2 miljoner kronor i företagsbot. I domen riktas också stark kritik mot företaget, som anses ha underlåtit att höja säkerheten vid kartongmaskinen.


Redan år 1999 inträffade en allvarlig incident vid den aktuella kartongmaskinen. Den gången var det en anställd, som fastnade mellan två valsar i maskinen, när han skulle försöka plocka bort några pappersremsor. Mannen, som hade kunnat ta sig förbi säkerhetsgrinden, tappade balansen, vilket gjorde att hans hand fastnade och pressades in mellan valsarna. Lyckligtvis blev dock skadorna inte så stora, eftersom maskinen just höll på att stanna.

Vid olyckan 10 år senare blev tyvärr utgången vid en liknande olycka riktigt tragisk, då 26-årige sommarvikarien Christian Sonesson klämdes till döds, när han fastnade mellan en kartongrulle och en bärvals. Även den gången hade arbetaren tagit sig förbi säkerhetsgrinden och in på riskområdet, som omgavs av ett staket, som inte var högre än att man kunde kliva över det.

När rådhusrätten i Karlskrona nu har behandlat målet och dömer såväl bolaget som dess VD till böter och skadestånd, så riktar man också skarp kritik mot bolaget och det faktum att man inte gjort någonting för att förbättra säkerheten vid kartongmaskinen under de tio år som gått sedan den första olyckan! Tingsrätten konstaterar också att det varken funnits säkerhetsrutiner eller skriftliga instruktioner för arbetet vid kartongmaskinen.

I tingsrättens dom, som utfärdades den 15 februari, döms Cascades Djupafors VD Lennart Larsson, som var chef med ansvar för bland annat arbetsmiljöfrågor vid tiden för olyckan, till 80 dagsböter á 600 kronor samt att tillsammans med företaget solidariskt betala ett skadestånd på 40.000 kronor plus ränta till vardera den omkomnes mor, far och syster.
Vidare åläggs Cascades Djupafors att betala två miljoner kronor till svenska staten i s.k. företagsbot.

Efter olyckan 2009 har företaget höjt säkerheten runt kartongmaskinen, bland annat genom en högre inhägnad, som man inte kan kliva över, och en säkerhetsgrind, som inte kan öppnas förrän maskinen står helt stilla.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-02-17

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Övriga Övrigt Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK