...
Vassla blir intressant barriärfilm

Ett EU-finansierat team med forskare har utvecklat ett biomaterial baserat på vassleprotein och en kommersiellt användbar metod för att tillverka multifunktionella filmer i industriell skala av materialet.
Filmerna kan ge livsmedel längre livslängd och de är också bionedbrytbara. Filmerna ska främst användas som barriärmaterial som i flera lager kan ge flexibla, transparenta förpackningsmaterial.


EU-projektet går under namnet Wheylayer, (fullständigt namn: "Whey protein-coated plastic films to replace expensive polymers and increase recyclability") och har finansierats med 2,5 miljoner euro.

Idag är det vanligt att man använder copolymeren EVOH (etenvinylalkohol) som barriärmaterial. Denna är baserad på icke förnyelsebar råvara och det finns behov att hitta alternativ.
Enligt en tysk beräkning kommer det år 2014 att tillverkas och användas ungefär 640 kvadratkilometer kompositmaterial med EVOH i Tyskland.
Samtidigt ger det här en möjlighet för mejerier att bli av med all den vassla, som uppstår som en biprodukt vid osttillverkning.

Det är forskare vid tyska Fraunhofer Institut som ligger bakom den nya tekniken med vasslebaserad biofilm.BO WALLTEG/JERRY PETTERSSON
bo@packnews.com

Publicerad: 2012-02-24

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Förpackningsmaterial Livsmedel Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK