...
Helén Williams belönas för forskning om matspill

Forskaren Helén Williams (bilden) vid Karlstads Universitet får 500.000 kronor i kompetensutvecklingspris för att utveckla ny kunskap om hur designverktyg vid förpackningsutveckling kan bidra till minskat matspill.
Priset, som kommer från Stiftelsen Gunnar Sundblads Forskningsfond, delas ut av prins Carl Philip den 17 april vid Skogsnäringsveckan i Stockholm.


Helén Williams, som tilldelas årets Kompetensutvecklingspris från Stiftelsen Gunnar Sundblads Forskningsfond, forskar kring problemet med det allt mer ökande matspillet. I sin avhandling ”Food Packaging for Sustainable Development”, som handlar om hur förpackningar kan bidra till en hållbar utveckling, har hon fokuserat på miljöaspekterna och inkluderat konsumenternas beteenden i analysen.

Det är av stor vikt att kunna bedöma vad en förpackning gör för att skydda innehållet och för att underlätta användande i hushållen, exempelvis för att förhindra att livsmedel slängs i onödan. För miljön är det oftast mycket viktigare att mindre mängd mat förstörs eller slängs än att förpackningarna i sig blir mer materialsnåla.
Denna fråga engagerar Helén Williams, som menar att det miljömässigt och rättvisemässigt är viktigt att mer av den producerade maten äts upp - en fråga som blir allt viktigare med en ökande befolkning i världen.

Prispengarna, som Helén Williams nu erhåller, ska användas för forskning under sex månader vid RMIT University i Melbourne. Där finns en ledande forskargrupp som i nära samarbete med industrin utvecklat designverktyg (PiQet) för en ökad helhetssyn vid förpackningsutveckling. I det gemensamma arbetet med designverktyget kommer Helén Williams främst att bidra med kunskap om konsumentbeteende och hur nya förpackningar kan bidra till minskat matspill.

------------------------------------------------------
Stiftelsen Gunnar Sundblads Forskningsfonds årliga Kompetensutvecklingspris har delats ut sedan 2007 och är Sveriges största kompetensutvecklingspris. Priset ska främja utvecklingen av svensk massa- och pappersindustri mot förbättrade och nya produkter och tjänster som klarar en allt tuffare konkurrens. Priset ger möjlighet för en forskare i det svenska forsknings- och innovationssystemet att vistas i en utländsk forskningsmiljö, utveckla sig, skapa kontakter och hämta hem kunskap. Fondens styrelse utses av Skogsindustriernas styrelse.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-03-02

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Livsmedel Övriga Övrigt Övrigt Personal

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK