...
Fåglar packas i flygande fart med ny tekonologi från Ishida

Vägnings- och doseringsföretaget Ishida Europe har tillsammans med Meyn Food Processing Technology B.V. installerat en bearbetnings- och förpackningsanläggning för kycklingdelar med en teknologi, som möjliggör i förpackningssammanhang revolutionerande höga hastigheter och precision.
I anläggningen, som finns i Ryssland, ska upp till 12.000 kycklingar i timmen kunna hanteras och förpackas!


Kunden, som fått den nya anläggningen, är ryska fjäderfäjätten ZAO Prioskolie i Valuyki, Belgorod
Prioskolie ville trappa upp sin verksamhet och samtidigt dra nytta av ett integrerat tillverkningssystem från en enda leverantör. Företaget ville ha en linje, som skulle kunna garantera högsta möjliga avkastning från varje fjäderfäleverans, kombinerat med effektiv användning av arbetskraft och automation, samt maximal kontroll och spårbarhet.
Detta innebar att leverantören måste vara expert på hela processen, från hantering av levande fjäderfä till förpackning och emballering.

Prioskolies val föll på Meyn-Ishida, som är en allians mellan Ishida Europe och fjäderfäbearbetningsexperten Meyn Food Processing Technology.

I Meyn-Ishidas toppmoderna anläggning, där man använder Ishidas nyligen utvecklade vågdoseringsteknologi, som revolutionerar hastighet och precision i förpackningssammanhang, bedöms om plockade och urtagna fåglar ska packas hela eller i bitar. Ungefär hälften förpackas hela, medan resten styckas i två eller fler delar. Denna sektion är mångsidig och man kan välja styckning på flera olika sätt. Bitarna matas sedan till fyra kompletta linjer där bitar i olika vikter förpackas i exakta vikter, oavsett om förpackningen gäller vingar, lår, bröst eller andra delar. Delarna flow-packas, etiketteras, placeras i lådor och palleteras.

Den effektiva fjäderfäbearbetningen förvandlar en fågel till förprogrammerade styckningsdetaljer inom loppet av några minuter. Med dagens bearbetningshastigheter måste alla styckningsdelar hanteras i separata flöden – man kan inte ha en kö av kycklinglår bakom kycklingbrösten. Så varje del kräver en egen processkanal. Utrymmeskrävande sorteringsutrustning för varje flöde skulle bli oerhört dyrt och skulle inte ge särskilt exakta vikter. Tills nyligen var det dock den vanligaste metoden för de flesta fjäderfäproducenter.

Meyn-Ishida-installationen hos Prioskolie innebär att man kan producera mycket exakta vägningar i höga hastigheter. Rätt produktmängd placeras därpå i förpackningstråg, som justeras manuellt för att man ska få en optimal produktpresentation. Detta uppnås med Ishidas vågdoserare. Var och en av Prioskolies fyra vågdoserare består av en multiheadvåg ur Ishidas R-serie, ett 16-stationers doseringsbord, inmatningsband, fördelare och signalsystem, som möjliggör att operatörer kan samverka med det automatiserade systemet.

Anläggningen hos ZAO Prioskolie har en kapacitet på 10.500 BPH (fåglar per timme) och ska kunna expanderas till 12.000 BPH.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-03-02

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Doserings- och fyllningsutrustningar Livsmedel Marknad Maskin och Utrustning Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK