...
Mellerud Plast satsar på bioplast och investerar i ny stor formblåsningslinje

Plastförpackningstillverkaren Emballator Mellerud Plast investerar i en ny formblåsningslinje och formverktyg för 12 miljoner kronor. Bakom investeringen ligger bland annat en stor order på oljedunkar från Statoil.
Dessutom erbjuder Mellerud Plast nu även sina produkter i förnyelsebar bioplast, där råvaran kommer från brasilianska sockerrör.


Den dunk, som Mellerud Plast ska leverera till Statoil, är en 20 liters oljedunk, som är försedd med det patenterade systemet Franzovent, vilket ger kluckfri och jämn tömning av dunken.
Ordern från Statoil tillsammans med andra affärer har gjort att Mellerud Plast beslutat att investera 12 miljoner kronor i ytterligare en stor formblåsningslinje samt formverktyg. Den nya linjen kommer att vara klar till oktober 2012.

I ett pressmeddelande tillkännager Emballator Mellerud Plast att man nu under varumärket Emballator Natura kan erbjuda sina produkter även i förnyelsebar bioplast.

Råvaran till bioplasten utgörs av sockerrör från Brasilien, ur vilka etanol utvinns och vidareförädlas till eten och därefter polyeten.
”Egenskaperna är de samma som för vanlig oljebaserad polyeten och vi utnyttjar materialet i befintliga applikationer och processer. Processbarheten, tryckbarheten och den kemiska samt mekaniska resistensen är identisk med våra vanliga material. Vi räknar även med att kunna erbjuda materialet i t ex UN-godkända produkter för farligt gods”, skriver bolaget.

Andelen förnyelsebar råvara ligger på upp till 96 procent av den färdiga produkten. Plasten källsorteras som vanlig plast och kan utan problem blandas med denna. Mellerud Plast skriver att materialet inte ska förväxlas med s k komposterbara produkter, som är baserade på bionedbrytbara additiver i plasten, vilka kan ha negativa konsekvenser ur miljösynpunkt.

Eftersom bioplastråvaran har ett betydligt högre pris än ordinär polyeten räknar Mellerud Plast initialt med att den i första hand kommer att användas i mer högförädlade produkter som till exempel företagets sportflaskor samt för de kunder, som har en utpräglad miljöprofil.

”Det finns sedan länge ett stort sug från marknaden för bioplastprodukter och produktionen är nu startklar”, skriver företaget.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-03-05

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Industri Kemteknisk Livsmedel Marknad Plast Plast Plast Plast Plast Transport

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK