...
Vi blir allt bättre på att källsortera förpackningar

Insamlingsstatistiken för 2011 när det gäller förpackningar och tidningar från hushållen runt om i Sverige visar att källsorteringen av förpackningar ökar.
”Vi gläds åt att se en ökad insamling av de förpackningar som hushållen använt”, säger Kent Carlsson (bilden), VD på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI).


FTI, som har Sveriges producenters uppdrag att samla in och återvinna förpackningar och tidningar, har nu redovisat sin statistik över insamlingen under 2011 till Naturvårdsverket. Av den framgår att vi lämnade in drygt 38 kilo använda förpackningar per invånare till materialåtervinning under 2010, vilket var en ökning med 1,3 kilo jämfört med år 2010.

Statistiken, som omfattar såväl hela riket som var och en av landets 290 kommuner, redovisar insamlingen av alla typer av förpackningar. Av statistiken framgår att insamlingen ökar för all förpackningsmaterial utom metall, som redovisar oförändrad insamlingsnivå. Jämfört med år 2010 ökade inlämningen av förpackningar av plast med cirka ett halvt kilo per invånare och år och samma ökning uppvisas för glasförpackningar. Insamlingen av pappersförpackningar ökade med 0,33 kilo.

Insamlingen av tidningspapper sker via återvinningsstationer och den fastighetsnära insamling, som sköts av FTI och Pressretur AB. Under 2011 uppgår också denna till knappa 38 kilo per invånare, en minskning med dryga 4 kilo. Trenden att vi läser allt färre papperstidningar till förmån för nättidningar visar sig även i insamlingsnivåerna för returpapper. Mängden insamlade tidningar i insamlingssystemet är 10 procent lägre än 2010. Preliminära uppgifter från pappersindustrin visar på en nedgång av utleveranserna av nytt papper om 4 procent. Insamlingen minskar alltså mer än konsumtionen av sådant papper, som omfattas av lagstiftningen.
Förklaringen är, förutom ökat läsande av nättidningar, att avfallsbolag och kommunala förvaltningar i vissa kommuner i Skåne, Blekinge och Västmanland, i strid med lagstiftarens intentioner enligt Pressreturs mening, valt att inrätta egna insamlingssystem, där tidningarna sedan säljs till utlandet istället för att gynna svensk sysselsättning och pappersproduktion.

”Berörda kommuners agerande är föremål för prövning i Miljööverdomstolen och utreds också inom ramen för den avfallsutredning, som regeringen beslutade om förra sommaren”, säger Göran Nilsson, VD för Pressretur som också är delägare i FTI.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-03-08

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Övriga Övrigt Övrigt Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK