...
Tema på Packbridges frukostmöte:
RFID – från hype till verklighet

För några år sedan var det en riktig hype kring begreppet RFID (Radio Frequency Identification) och de små, elektroniska taggarna förväntades inom kort finnas på i stort sett allt inom förpackningar och logistik. Men sedan verkade uppståndelsen dö ut och det blev allt tystare kring tekniken.
Hur är läget idag och hur långt har RFID nått ut i samhället? De frågorna tänker förpackningsklustret Packbridge ge svar på, när man anordnar frukostmöte i Malmö den 12 april.


När det skrevs som mest om RFID för fem-sex år sedan kunde man exempelvis läsa om hur detaljhandelsjättar som Walmart och Metro drog igång stora RFID-projekt och räknade med att spara pengar i logistik och spårbarhet. Det ställdes bland annat krav på att deras stora leverantörer skulle förse sina pallaster med RFID-taggning.

Men som så ofta förr visade det sig att det inte var så enkelt att införa ny teknik och det stora suget kring tekniken dog ut lite. Åtminstone utåt sett. Ty bakom kulisserna har RFID-branschen oförtrutet jobbat vidare och finslipat tekniken och intresset finns i allra högsta grad fortfarande inom handel och industri.

Faktum är att RFID nu i allt större grad används, eller inom kort kommer att användas, kommersiellt. Här är några exempel:
• Trafikverket kommer snart att kunna följa godsvagnar över hela Sverige via cirka 1.000 ID-läsare som placeras längs banvallarna
• Fiskerinäringen har redan taggat en stor mängd plastbackar för att kunna följa fisken från fångstplats till butik
• Bilindustrin har globalt enats om en RFID-standard för märkning av komponenter för att skapa spårbarhet
• Amerikanska försvaret kräver sedan år 2007 RFID-märkning av gods som levereras
• KLM och Air France testar kombinationen RFID-tagg och streckkod för att minska mängden bagaget som
hamnar fel och orsakar stora kostnader

För att ge en aktuell bild av hur RFID-tekniken redan i dag finns i vår omgivning och hur den kommer att implementeras än mer i framtiden, anordnar förpackningsklustret Packbridge ett frukostmöte på temat ”RFID – från hype till verklighet” den 12 april i Malmö Börshus, där fyra experter inom RFID-området kommer att berätta om RFID i dag och i framtiden.

De fyra experterna är Olle Hydbom från AutoIDExpert, som kommer att tala på temat ”RFID hör inte till framtiden, det hör till nuet”, Niklas Hild från Roi4u, som berättar om hur infrastrukturen för fiskhantering byggs i dag, nationell och internationellt, Daniel Hellström, som är forskare i förpackoingslogistik på LTH och ska ge den akademiska bilden av RFID och spårbarhet samt Robert Davstedt från Nowaste Logistics, som ska berätta om praktisk användning av RFID inom lager och logistik.

Mer info om anmälan, etc. på Packbridges hemsida


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-03-09

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Marknad Märknings- & Etiketteringsutrustning Maskin och Utrustning Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK