...
UPM utvecklar ”desilikoniseringsteknik” som omvandlar releaseliner till returfiber

Finska UPM har utvecklat en ny in-house-teknik för återanvändning av pappersbaserat releaseliner till etiketter.
I dag skickas vanligen det silkonbelagda releasepapper, som blir över sedan självhäftande etiketter applicerats, till förbränning. Men nu kan etikettanvändarna i stället skicka releasepappret till UPM:s pappersbruk Plattling (bilden) i södra Tyskland, där pappret ”desilikoniseras” och omvandlas till returfiber.


Vid UPM:s bruk Platling finns en specialenhet där man bland annat sysslar med att avlägsna tryckfärger och andra kemikalier från returpapper, och andra produkter, som ska omvandlas till returfiber.

”Vi har investerat i avancerade processer för att kunna utvinna fibrer från krävande returpappersfraktioner och silikonbehandlat releasepapper innebär en naturlig utvidgning av vår råvarubas. På så sätt kan vi erbjuda den självhäftande etikettindustrin en hållbar lösning på hanteringen av använt releasepapper”, säger driftschefen Mika Kämpe i Plattling.

Möjligheten att skicka det använda releasepappret till UPM:s ”desilikoniserings”-anläggning i Plattling är öppen för alla aktörer som använder självhäftande etiketter, skriver UPM i ett pressmeddelande.

”Denna innovativ lösning betjänar hela branschen och vi är mycket glada över att vår ständiga strävan att minimera avfall och maximera återanvändning nu även kan omfatta etikettområdet. UPM använder fyra miljoner ton returpapper årligen, vilket gör oss till världens största användare av returfiber i grafiskt papper. Till alla de olika typer av återvunna pappersprodukter, som vi omvandlar till returfiber, kan vi nu alltså även lägga releasepapper från etiketter”, säger Marko Haveri, affärsområdeschef Fine and Speciality Papers vid UPM.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-03-30

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Etikett/Märkning Förpackningsmaterial Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK