...
SCA friköper företag i Chile och ökar närvaron i Sydamerika

Samtidigt som SCA redovisade resultatet för årets första kvartal meddelade man också att man stärker sin närvaro på hygienmarknaden i Sydamerika genom att köpa återstoden av aktierna i det tidigare hälftenägda chilenska hygienföretaget Pisa (Papeles Industriales S.A.) för cirka 520 miljoner kronor.
I kvartalsrapporten redovisas blygsamma ökningar av såväl försäljning som resultat jämfört med motsvarande period i fjol. I rapporten är SCA:s förpackningsverksamhet ej medräknad, eftersom denna är under försäljning.


”Processerna med att slutföra köpet av Georgia-Pacifics europeiska mjukpappersverksamhet och försäljningen av förpackningsverksamheten, exklusive de två kraftlinerbruken i Sverige, går enligt plan.
Hygienverksamheten utvecklas väl med fortsatt tillväxt, ökade marknadsandelar och en betydande resultatförbättring jämfört med föregående år. Skogsindustriprodukter påverkades negativt av högre råvaru- och energikostnader samt en svag marknadsutveckling inom tryckpapper, sågade trävaror och kraftliner. För första kvartalet jämfört med fjärde kvartalet har vi också en sedvanlig säsongspåverkan. Vidare har verksamheten i Australien/Nya Zeeland dekonsoliderats från årsskiftet”, skriver koncernchefen och VD:n Jan Johansson i sin kommentar till kvartalsrapporten.

Koncernens rörelseresultat exklusive jämförelsestörande poster för kvarvarande verksamheter (dvs utan förpackningsverksamheten) blev 1,834 miljarder kronor för första kvartalet 2012. Det ska jämföras med motsvarande resultat för första kvartalet i fjol, som blev 1,767 miljarder kronor.

Omsättningen för kvarvarande verksamheter under första kvartalet i år hamnade på 19,49 miljarder kronor, vilket endast var 259 miljoner kronor mer än samma kvartal i fjol.

Nettoresultatet för årets första resultat, som även inkluderar de förpackningsverksamheter, som är under försäljning, blev 1,359 miljarder kronor eller blygsamma 20 miljoner kronor mer än Q1 2011.

När det gäller köpet av resterande 50 procent av aktierna i chilenska hygienföretaget Pisa, så innebär det att SCA stärker sin närvaro i Sydamerika. SCA köpte 50 procent av aktierna i Pisa år 2003. Företaget, som tillverkar mjukpapper för konsumenter och storförbrukare och marknadsför SCA:s globala varumärke TENA, omsatte i fjol motsvarande cirka 780 miljoner kronor. Företaget har drygt 400 anställda och en fabrik i huvudstaden Santiago de Chile

”Tidpunkten är nu mogen för att ta nästa steg i vår expansion i Latinamerika, där PISA-förvärvet ytterligare stärker vår närvaro på denna viktiga tillväxtmarknad”, säger Jan Johansson.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-04-20

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Köp/Försäljning/Samgående

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK