...
Marcus Wallenbergpriset till uppfinnande diplomingenjör

Årets mottagare av det prestigefyllda Marcus Wallenbergpriset är diplomingenjören och uppfinnaren Mika Severi Viljanmaa (bilden), för hans banbrytande utveckling av metallbandkalandrering, som ger papper förbättrad tryckyta samtidigt som fiberåtgången kan minska och produktionseffektiviteten öka.
Marcus Wallenbergpriset, som är på två miljoner kronor, delas ut av kung Carl XVI Gustaf vid en ceremoni i Stockholm den 1 oktober i år.


Kalandrering utförs för att förbättra papperets yta och dess tryckbarhet. I jämförelse med konventionell kalandrering med hjälp av valsar möjliggör kalandrering med metallband, s.k. metallbandkalandrering, framställning av papper och kartong med större ytjämnhet vid vald styvhet och bulk, men med användning av 3-10 procent mindre fibermaterial. Dessutom förbrukar den mindre energi och ger högre produktionseffektivitet än andra kalandreringstekniker. Den är speciellt lämpad för lågkostnadsfiber såsom returfiber och möjliggör därigenom utveckling av nya, kostnadseffektiva och konkurrenskraftiga pappers- och kartongprodukter.
Metallbandkalandrering har betydande möjligheter att bidra till utvecklingen av industrin och dess miljökvalitetsarbete. Omkring en femtedel av världens framställning av pappers- och kartongkvaliteter kan tillämpa tekniken och vid fullt utnyttjande av denna potential kan stora årliga besparingar uppnås.

Utvecklingen av metallbandkalandrering öppnar även för tillämpningar i pappersmaskinens press- och avvattningspartier och har skapat en teknikplattform med betydande potential att göra framställning av papper och kartong mer produktionseffektiv, konkurrenskraftig och hållbar.

Utvecklingen av metallbandkalandrering har skett systematiskt med från början klart uppställda mål. Inledande studier och försök genomfördes under perioden 1996-2000, följda av en utveckling med pilotskaleförsök fram till 2005. Den första tillämpningen startades 2006. Nuvarande produktionskapacitet globalt med tekniken är 2,2 miljoner ton papper per år. Det förväntas att upp till fem nya metallbandkalandrar per år kommer att tas i bruk under de kommande fem till tio åren.
Utvecklingen av denna genombrottsteknik har omfattat ett brett och djupt forskningssamarbete med universitet och forskningsinstitut. Uppfinnaren, Mika Viljanmaa, har haft en ledande roll i samarbetet. Av forskningen på området har han handlett, instruerat vid eller bidragit till ett stort antal avhandlingar, seminarier och publikationer och har erhållit hedersbetygelser inom området papperstillverkning

Diplomingenjör Mika Severi Viljanmaa föddes i Finland 1966 och inledde sin yrkesbana 1996 som utvecklingsingenjör vid Valmet (nu Metso Paper), i Järvenpää, Finland, där han även fullgjorde sitt diplomarbete vid Helsingfors Universitet. Från 2003 var han ansvarig för forskning och utveckling av kalandrering vid Metso Paper och från 2009 är han ansvarig för forskning och utveckling av ytbehandlingsteknik inom Metso Paper.
Viljanmaa är en utpräglad uppfinnare och ligger bakom 120 patenterade uppfinningar! 57 av dem hör till metallbandområdet med Viljanmaa som ensam uppfinnare i 12 av dessa.

Marcus Wallenbergpriset är internationellt och instiftades 1980 av skogsindustriföretaget Stora Kopparbergs Bergslags AB, nu Stora Enso. Priset utdelas av den oberoende stiftelsen Marcus Wallenbergs Stiftelse för Främjande av Skogsindustriell Vetenskaplig Forskning och går till en enskild forskare eller en mindre grupp av forskare för en banbrytande upptäckt eller utveckling inom ett för skogsindustrin betydelsefullt område. Priset utdelas i år för 29:e gången.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-04-20

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Övriga Övrigt Personal

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK