...
Kina först med att förbjuda överförpackning

I juli kommer Kina att bli det första landet i världen som har en lag som förbjuder överförpackning. Medan andra länder har konsumentskyddande lagstiftning som säger att man inte får lura konsumenten med förpackningar som är större än vad som krävs, kommer Kina att bli först med att försöka reglera volym och material i förpackningarna för att minska på avfallet.

Politbyråns ständiga utskott i Kina, som har till uppgift att modifiera lagarna inom de ramar som Folkkongressen har slagit fast, har gett klartecken för ett tillägg i det som kallas 2003 Cleaner Production Law så att den nu också innehåller ett förbud mot det som kallas ”överförpackning”.
President Hu Jintao har redan gett en order om att förslaget på denna utökade lag ska skrivas in i lagboken och så sker den 1 juli i år. Detta tillägg gör företag ansvariga för att undvika överförpackning och att säkerställa att ”material, sammansättning och kostnad” är i linje med produkten.
Sedan år 2008 har Kina en ”Excessive Packaging Ordinance som ska reducera förpackningsavfall och reglerar hur mycket headspace som är tillåtet i en förpackning, hur många förpackningslager som får användas samt priset på förpackningar som får användas för alkohol, kosmetika och vissa typer av livsmedel.
Så här säger Wang Guangtao, chef för National People´s Congress Environment and Resource Protection Committee till tidningen China Daily:
“Överförpackning som slösar på resurser och skapar nedskräpning, har ökat i Kina och cirka tjugo procent av allt avfall i Kina kommer från omslagsmaterial”.
”Överförpackning har skapat stora bekymmer då produkterna ofta är i den högre prisnivån, speciellt livsmedel vilket i praktiken innebär att det inkräktar på konsumenternas rättigheter. Överförpackning leder till extravagans och korruption”.
Läs mer om detta i nästa utgåva av tidningen nord emballage (3-2012). Denna titt på den kinesiska marknaden inleder en ny, regelbundet återkommande,  artikelserie om vad som händer på förpackningsmarknaden i Asien.


Bo Wallteg

Editor-in-chief & Publisher
BO WALLTEG
bo@packnews.com

Publicerad: 2012-04-30

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Marknad Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK