...
Studie i USA:
Det finns inga hållbara bioplaster!

Det finns för närvarande inga biobaserade plaster i kommersiell användning eller som är under utveckling, som fullt ut kan ges benämningen ”sustainable”. Det framgår av en ny studie i USA.
Forskarna ska också ha kommit fram till att en rad miljömässiga och möjligen också hälsovådliga säkerhetsrisker finns kopplade till produktionen. Men samtidigt säger man också att de biobaserade materialen kan vara mer ”hållbara” än de petroleumbaserade produkterna.


Studien heter ”Sustainability of bio-based plastics; general comparative analysis and recommendations for improvement” och den är gjord av Kenneth Geiser.

I de studier, som gjorts av University of Massachusetts-Lowell University, kommer man fram till att PLA och ren termoplastisk stärkelse, TPS, är de bästa materialen, medan nanobiokompositer hamnade i botten på listan.

PLA använder 30 till 50 procent fossila bränslen och genererar mellan 50 och 70 procent mindre koldioxidutsläpp, men studien pekar på att råmaterialen ofta är genmodifierade (GMO) och har sprutats med olika kemikalier. Fint stärkelsedamm kan också orsaka explosioner.

När man såg på nanobiokompositer, som cellulosa och lignin, kom man fram till att de använder relativt mycket vatten och energi, att de har utsläppsproblem och potentiellt kan vara giftiga.
Studien säger att en bioplast att föredra är en som inte har GMO-baserad råvara, som undviker farliga additiv, är vatten- och energieffektiva och tar hänsyn till säkerhet vid produktion, inte påverkar livsmedelsförsörjning genom att använda biprodukter och inte de rena livsmedlen. De ska också gå att bli av med via kompostering eller återvinning.

”Även om framgångar har nåtts, finns det inga helt hållbara biobaserade plaster med alla de uppskattade egenskaper som vanlig plast har för tillverkning av alla typer av plastprodukter”, slår studien fast.BO WALLTEG/JERRY PETTERSSON
bo@packnews.com

Publicerad: 2012-05-07

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK