...
Nedbrytbar plastpåse för matavfall testas av återvinningsföretag i Skåne

Återvinningsföretaget NSR i nordvästra Skåne har presenterat en helt ny typ av avfallspåse för matavfall och annat organiskt avfall. Det rör sig om en plastpåse, tillverkad av bioplast och krita, vilket gör påsen hundra procent nedbrytbar.
Bakom innovationen står bland annat helsingborgaren Åke Rosén som också är känd som grundaren av välkända förpackningsföretaget och -konceptet Ecolean.


Vid en presskonferens i går, tisdag, presenterade återvinningsföretaget NSR den nya matavfallspåsen, skriver hd.se
Påsen är framtagen av företaget Gaia, där Åke Rosén äger den franska delen och hans son Carl-Johan Rosén ansvarar för den svenska delen. Påsmaterialet, som till sin uppbyggnad påminner om Ecolean-materialet, bryts snabbt ner av mikroorganismer och ljus, när det hamnar i en kompostmiljö. Enligt uppgift sker nedbrytningen i nordiskt klimat så snabbt som på två veckor.

”Vi har använt äggskalet som förebild och materialet i påsen består av bioplast, stärkelse från bland annat majs och potatis, samt dolomit, som i vardagligt tal är krita”, berättade Åke Rosén vid presskonferensen.

Enligt hd.se har 800 hushåll i Klippan testat den nya avfallspåsen i vintras med mycket lovande resultat och NSR hoppas nu att man så småningom ska kunna ersätta dagens bruna papperspåse, som orsakar problem genom att den fryser fast i avfallstunnorna eller går sönder och börjar läcka.
”Om jag förstått detta rätt så är det unikt med en helt nedbrytbar påse. Vi kommer att arbeta i ett mentorskap tillsammans med Åke Rosén och hans företag och hoppas att påsen kan flikas in för de nordvästskånska hushållen, när tiden är mogen”, säger affärsutvecklare Björn Jacobsson vid NSR.

Enligt Åke Rosén kan behovet av matavfallspåsarna snabbt uppgå till flera miljoner påsar.
”Enbart i Nordvästskåne handlar det om 15 – 20 miljoner påsar om året och med resten av Skåne och de södra landskapen kan det inom några år handla om 100 miljoner påsar per år”, säger han.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-05-09

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Förpackningsmaterial Livsmedel Övriga Övrigt Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK