...
Specialutvecklad Billerudförpackning räddar Bergmans handskrivna manus

En specialförpackning från svenska Billerud, tillverkad av ett syrafritt nyfibermaterial, kommer att medverka till att rädda Ingmar Bergmans handskrivna manuskript, dagboksanteckningar och brev till eftervärlden!
Det unika materialet Billerud Pure Archive blev lösningen, när Stiftelsen Ingmar Bergman skulle hitta en permanent förvaringslösning till de drygt 40 flyttlådor med dokument från mästerregissörens privata arkiv, som fanns i hans bostad på Fårö.


”Det är nämligen så att vanliga flyttlådor bokstavligen suger bläcket ur dokument, som förvaras i dem. Kort sagt - Bergmans anteckningar riskerade att försvinna upp i tomma intet och därmed skulle en ovärderlig kulturskatt förstöras”, säger Jimmy Nyström, Business Development Director på Billerud, som också berättar att materialet Billerud Pure Archive är ett syrafritt material av nyfiber, som tillverkas på Gruvön och som skyddar pappersdokument från att åldras.

Stiftelsen Ingmar Bergman är med i Unescos världsminnesprogram och stiftelsens VD Jan Holmberg är förstås glad över att de gamla arkivlådorna nu ersätts med de nya förpackningarna, där varje förpackning är specialtillverkad efter respektive mått på de bevarade dokumenten.

Bland de många handskrivna anteckningarna, breven och manuskripten kan speciellt nämnas arbetsboken till den Oscars-belönade storfilmen ”Fanny & Alexander”.

“Det är ett fantastiskt arkiv och förstås en stor ära för oss att få vara med och bevara denna kulturskatt”, säger Billruds VD Per Lindberg, när han försiktigt bläddrar i ”Fanny & Alexander”-dokumenten vid ett besök i stiftelsens lokaler i Filmhuset i Stockholm.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-05-15

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Kartong Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK