...
Stora Ensos Primeforma har lägre miljöpåverkan visar LCA
Graf som visar utfallet av livscykelstudie av Primeformas CO2-avtryck jämfört med konventionella plasttråg.

En livscykelstudie (LCA) visar att Stora Ensos kartongbaserade påläggsförpackning Primeforma (bilden) har lägre miljöpåverkan än motsvarande förpackningar i plast. Det skriver Stora Enso i ett pressmeddelande.
Kartongprodukten Primeforma utvecklades av Stora Enso för termoformade livsmedelsförpackningar och att förpackningarna har ett lägre koldioxidavtryck än förpackningar i plast bekräftas i en LCA, som genomfördes under den finska studien FutuPack EKO 2010.


Idén med Primeforma-förpackningen är att dess botten eller "trågdelen" av förpackningen är tillverkad av fiberbaserad och termoformbar kartong i stället för plast. Kartongtråget är förslutet med en tunn plastfilm, vilket innebär att man kan se själva produkten inuti den modifierade atmosfären. Andelen oljebaserade fossila råvaror i tråget är bara 13 procent, medan 87 procent består av träfiber. Primeformal-konceptet lämpar sig för termoformade förpackningar med upp till 150 gram skivat pålägg, vilket gör det idealiskt för förpackningar till mindre eller singelhushåll.

Primeforma-kartongen kan användas på befintliga förpackningslinjer för termoformade förpackningar, vilket gör att tillverkare av exempelvis färdigskivad ost eller kallskuret kött inte behöver investera i nya förpackningsmaskiner, utan kan använda Primeforma-materialet i sina befintliga maskiner.

Den aktuella LCA:n visar att koldioxidavtrycket för en Primeforma-förpackning i genomsnitt ligger på 65-90 procent jämfört med förpackningar som helt och hållet består av plast. Den stora skillnaden beror på koldioxidavtrycket hos de olika plastmaterialen som används i andra jämförbara förpackningar.

"Våra förpackningsmaskiner som används för tillverkning av termoformade förpackningar ger livsmedelsföretagen en fördel, eftersom varumärkesägarna har möjligheten att ersätta plasten med Primeforma i upp till 12 mm djupa tråg", säger Ulrik Kruchen, produktionsteknisk expert på Sealpac GmbH, en tillverkare av maskinlinjer för termoformade förpackningar från Oldenburg i Tyskland och en av Stora Ensos viktigaste partner i produktionen av Primeforma-förpackningar.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-05-22

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Kartong Kartong Livsmedel Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK