...
Svårtömda förpackningar?
Forskare vid MIT har hittat lösningen

Forskare vid Michigan Institute of Technology, MIT, verkar ha hittat en spännande lösning på problemet med att få ut all ketchup ur en glasflaska. Man har utvecklat en beläggning som gör att allt glider ut utan problem. Dessutom verkar det som om beläggningen fungerar lika bra på andra material.

Det är David Smith en PhD kanditat som tillsammans med ett team med ingenjörer och nanospecialister vid Varanasi Research Group som på bara två månader hittat en lösning på dteta problem som gäckat mänskligheten under alla år.
Forskarna har utvecklat en ”icke-giftig” beläggning, vilket man får utgå ifrån var en förutsättning för användning tillsammans med livsmedel och den ska kunna användas på alla förpackningsmaterial. Trots inblandning av nanoforskare säger man att det inte finns nanopartiklar som skulle kunna väcka diskussion. Utgångsmaterialet ska faktiskt vara ätbara, FDA-godkända livsmedel.
Man kallar beläggningen LiquiGlide och den sägs vara unik för att det är en form av ”strukturerad vätska, den styv som fast produkt men smörjer som en vätska. Den kan appliceras på många sätt. Även tjocka livsmedel rinner enkelt ut, till exempel då ketchup eller majonäs vilka sägs vara de första målgrupperna för tekniken.
Ursprungligen startade projektet med att man ville ta fram en beläggning som till exempel förhindrar nedisning, eller som gjorde att vatten rinner av vindrutor, men snart kom man att tänka på glasflaskor och fokus hamnade där.
När man insåg potentialen i detta var man snabba med att patentsäkra allt i minsta detalj, eller som man säger ”We´ve patented the hell out of it”. För närvarande lär förhandlingar pågå med ett antal tillverkare av glasflaskor, men det lär inte stanna där. På sin hemsida säger man att beläggningen fungerat lika bra när man testat på plast, metall och keramiska material. Man säger dock inte om fiberbaserade, men förhoppningsvis fungerar det även där. Då öppnas minst sagt en gigantisk marknad.
Vi kommer att följa utvecklingen med intresse.


Bo Wallteg

Editor-in-chief & Publisher
BO WALLTEG
bo@packnews.com

Publicerad: 2012-05-25

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Förpackningsmaterial Övrigt
Länk till företaget och mer information
www.liqui-glide.com

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK