...
Resultat av SvD-undersökning:
Rekordhöga halter av BPA i mat från konservburkar!

Rekordhöga halter av det omstridda ämnet Bisphenol-A (BPA) har uppmätts i urinen hos fyra reportrar vid Svenska Dagbladet i samband med en vetenskaplig undersökning, som tidningen utfört i samarbete med forskare vid Lunds universitet.
Vid undersökningen fick reportrarna under två dagar äta mat från vanliga konservburkar, medan halterna av BPA i deras urin kontinuerligt mättes. Provsvaren visade ökningar av BPA i urinen med flera tusen procent och hos en av reportrarna konstaterades ett värde, som är det högsta som uppmätts i Sverige!


”Det här visar att konserver är en mycket viktig källa till Bisphenol-A”, säger Bo Jönsson, som är professor vid Lunds universitets medicinska fakultet, avdelningen för Arbets- och miljömedicin, till Svenska Dagbladet.

Den mat, som de fyra reportrarna fick äta under den två dagar långa undersökningen, var helt vanlig mat i konservburkar, som finns ute i butikerna. Tonfisk, ravioli, vita bönor, fruktsallad och grönsaker är några exempel på mat från konservburkar, som journalisterna fick äta.

Undersökningen gjordes för att man från tidningens sida misstänkte att BPA, som ofta förekommer i den plastbeläggning, som finns på insidan av konservburkar, skulle läcka ut i maten och sedan kunna spåras i konsumenternas kroppar. I sin rapport från undersökningen betonar SvD att man inte hade någon som helst aning om hur resultatet skulle bli och att man betecknar de uppmätta BPA-värdena hos de deltagande reportrarna som häpnadsväckande.

SvD skriver att efter att ha ätit burkmat i två dagar ökade halterna av BPA i urinen hos de fyra reportrarna med som minst 2.800 procent och som mest med 4.600 procent! Hos en av journalisterna uppmättes i ett urinprov den högsta BPA-halt som hittills uppmätts i Sverige, eller 86 nanogram per milliliter.
Tidigare stickprov har visat att människor i Sverige normalt har runt 3 nanogram bisfenol per milliliter i urinen, men när de fyra SvD-reportrarna påbörjade sin konservmatsdiet steg deras värden mycket snabbt.

De uppmätta BPA-värdena i SvD-undersökningen ligger fortfarande under den nivå, som enligt myndigheterna anses vara farlig för människor. Men gränsvärdena är föremål för diskussioner bland forskare och experter och många anser att gränsvärdena borde sättas betydligt lägre.

”Om Bisphenol-A är farligt i låga halter så visar ert experiment att det framför allt är konserver man ska undvika”, säger Bo Jönsson till Svenska Dagbladet.

Den stundtals hätska debatten kring BPA och dess farlighet har tidigare mest rört sig kring småbarns exponering för ämnet. BPA är sedan tidigare förbjudet i exempelvis nappar, nappflaskor och leksaker för småbarn och så sent som i april i år beslöt svenska regeringen om ett generellt förbud mot BPA i förpackningar med mat avsedd för barn under tre år (läs här).
Något direkt förbud eller inskränkningar i användandet av BPA i exempelvis innerbeläggningen till konserv- och dryckesburkar har ännu inte på allvar diskuterats och forskare runt om i världen är djupt oense om ämnets eventuella farlighet för vuxna personer och om i vilken omfattning det överförs från exempelvis förpackningar till människor. I Sverige pågår dock undersökningar om huruvida BPA kan avsöndras från innerbeläggningen på dricksvattensledningar av plast och om den BPA, som finns i termoplasten i kassakvitton, kan avsöndras och överföras till människor.
--------------------------------------------
packnyheter.se har tidigare vid ett flertal tillfällen skrivit om och rapporterat kring Bisphenol-A. För att se och läsa vilka artiklar och notiser om BPA, som vi publicerat, gör så här: I rutan för "fritextsökning" till höger - ta bort texten Fritextsökning... (obs även de tre punkterna!) och skriv i stället in ordet BPA i rutan och klicka sedan på ”SÖK”.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-06-04

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Livsmedel Marknad Metall Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK