...
Retursystem och Wellpappföreningen oense i frågan om retur- eller envägsförpackningar

Svenska Retursystem har tillsammans med SIK tagit fram en livscykelanalys som visar att koldioxidutsläppen minskar med fyrtiofyra procent när deras returlådor används i stället för alternativet, wellpappförpackningar. Inte oväntat håller inte wellpappindustrin med om detta.

 
 
Så här skriver Svenska Retursystem i ett pressmeddelande:
 
 
Genom att använda Svenska Retursystems returlådor istället för engångsemballage minskar dagligvarubranschen sin miljöbelastning avsevärt varje år. Svenska Retursystem har tillsammans med SIK tagit fram en livscykelanalys som visar att koldioxidutsläppen minskar med så mycket som fyrtiofyra procent.

Den livscykelanalys som Svenska Retursystem genomfört tillsammans med SIK visar enorma miljöbesparingar med återanvändning istället för engångsanvändning när det kommer till hur varorna förpackats för leverans till dagligvaruhandeln.

Vid användandet av returlådor är utsläppen CO2 fyrtiofyra procent lägre än engångsemballage vilket totalt under 2011 innebar en lägre miljöpåverkan på 13 500 ton CO2 för hela dagligvarubranschen. Samtidigt som branschen årligen ersätter över etthundratio miljoner engångsemballage i form av returlådor. Tack vare retursystemet har branschen sparat över 85 000 ton CO2 under de år som Svenska Retursystem varit verksamt.
”Vårt system av lådor förenklar och effektviserar hela varuflödet samtidigt som det ger enorma miljöbesparingar.

Detta betyder att varje leverantör som valt att leverera sina produkter i returlåda samtidigt valt det bästa för miljön”, säger Conny Swahn, Försäljnings- och Marknadschef.

Siffrorna bygger på en LCA utförd av SIK samt uppgifter från Jordbruksverket gällande miljöpåverkan från well.
 
 
 
..och så här kommenterar Lennart Uhlmann på Svenska Wellpappföreningen:

Svenska retursystem hävdar i ett pressmeddelande att användningen av returlådor istället för engångsemballage minskar koldioxidutsläppen väsentligt.

För att göra en bedömning av de totala miljöeffekterna av olika typer av emballage måste många faktorer vägas in, som till exempel:

-miljöpåverkan vid tillverkning och destruktion av plastbackar
-transporter av returlådor
-kemikalieanvändning vid rengöring av returlådor
-wellförpackningarnas höga återvinningsgrad (85 procent)

Retursystem har inte presenterat vare sig metod eller underlag för slutsatserna i pressmeddelandet. Det är därför svårt att kommentera innehållet.

Valet av emballage måste självklart göras med utgångspunkt i en sammanvägning av faktorer som ekonomi, hantering och miljöeffekter. I det sammanhanget är intressant att Walmart arbetar med att minska användningen av plastbackar och IKEA börjar med lastpallar av wellpapp.

Vi återkommer med mer information.


"Vi åte
 
 


Bo Wallteg

Editor-in-chief & Publisher
BO WALLTEG
bo@packnews.com

Publicerad: 2012-08-01

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Förpackningsmaterial Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK