...
Avtvättbara etiketter till returflaskor av glas och PET

Avery Dennison har utvecklat en ny typ självhäftande etikettmaterial, som gör etiketterna lätta att tvätta bort.
Avery Dennison skriver i ett pressmeddelande att etiketterna, som är lämpliga för applicering på returflaskor av såväl glas som PET, kan ersätta alla typer av befintliga våtlimsetiketter.


Det nya etikettmaterialet, som lanseras under varumärket Fasson Wash-off, är speciellt utvecklat för att kunna användas till etiketter med ”no label”-utseende. Med materialet kan tillverkas konventionella och ”flaskhals”-etiketter för såväl stora som små flaskor och behållare. Materialet är dessutom utvecklat för att klara varma, tropiska klimat samt kraftig UV-strålning

Etikettmaterialet är uppbyggt av två lager - en PET-liner och en PP-film, som ger extra glans åt trycket – samt ett speciellt utvecklat lim. De båda lagren i etikettmaterialet utvidgar sig vid olika temperaturer i tvättanläggningen, vilket gör att materialet blir ”bubbligt” och på så sätt är mycket enklare att avlägsna
Enligt tillverkaren stannar såväl tryckfärg som lim kvar på etikettmaterialet vid avtvättningen och inga limrester finns kvar på flaskan. Det uppstår heller inga så kallade ”spökmärken” på flaskorna, där etiketterna suttit.
En annan fördel med de nya etiketterna är att de kan tvättas bort redan vid en temperatur av 65 grader, i stället för normala 80 grader.

Det nya etikettmaterialet kan också användas till etiketter på engångs PET-flaskor, enligt Avery Dennison. När engångsflaskorna bryts ner till plastflingor är det nedbrutna etikettmaterialet lätt att separera från själva flaskmaterialet och inga lim- eller tryckfärgsrester lösgöres och förorenar det återvinningsbara plastmaterialet.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-08-21

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Etikett/Märkning Etikett/Märkning Förpackningsmaterial Livsmedel

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK