...
Malmö Aviation byter plast mot kartong:
Komposterbara frukostboxar på flyget

Svenska flygbolaget Malmö Aviation har bytt ut sina frukostboxar i plast mot nya, komposterbara boxar, tillverkade av kartong från Iggesund Paperboard.
De nya boxarna sparar utrymme ombord, förlänger hållbarheten, förenklar hanteringen och har lägre miljöpåverkan än de plastbaserade alternativ man tidigare använt.


Materialet, som används till den nya boxen, är Iggesunds färskfiberkartonger Invercote och Invercote Bio. Boxens ytterhölje är tillverkad av Invercote och inne i boxen finns en serveringsbricka för färskvaror, gjord av Invercote Bio. Brickan är i sin tur flowpackad med en modifierad atmosfär, som ökar hållbarheten och förhindrar imbildning.

Finessen med Invercote Bio är att den är belagd med bioplast, vilket innebär att serveringsbrickan kan gå i samma avfallsström som matresterna – de kan utan sortering föras direkt till en anläggning för rötning till biogas.

”Kombinationen av kartong och bioplast, som är certifierat komposterbar enligt Europanormer, gör att den nya boxen fungerar och kommer att fungera väl i både dagens och framtidens återvinningssystem”, säger Jonas Adler, kommersiellt ansvarig för Invercote Bio-produkterna från Iggesund.

De nya frukostboxarna är resultatet av en lång utvecklingsprocess, där både funktionalitet och användarvänlighet stått i fokus, en process där cateringföretaget Picknick, konverteraren Omikron och Malmö Aviations tidigare projektledare Annika Melin varit drivande.

”Tack vare att de nya frukostboxarna är mindre än de nuvarande, så kan vi lasta betydligt fler på varje serveringsvagn. Det sparar vikt och plats ombord och gynnar miljön. Dessutom är de utformade i två delar, vilket förenklar användandet”, säger Malin Olin, Inflight and Lounge Manager, Malmö Aviation.

Konverteraren Omikron i Jönköping har arbetat med cateringmaterial sedan början av 1980-talet.
”Det har varit ett spännande utvecklingsarbete, inte minst därför att Malmö Aviation medvetet har valt att satsa på både kvalitet och miljö. Att kunna minska utrymmesbehovet till hälften och dessutom förlänga hållbarheten kraftigt är intressanta effekter, samtidigt som både miljö- och klimatpåverkan minskas”, säger Tony Norén, VD för Omikron.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-08-29

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Kartong Kartong Livsmedel Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK