...
Spröda dragéer doseras och packas med specialutvecklad våg från Ishida
I Ishidas automatiserade lösning glider de spröda dragéerna ner i vågtrattarna via en yta som lutar 45 grader.
I den specialutvecklade doseringsvågen för Coppelia är vågtrattarna ordnade i en rak linje med minimerade fallasvtånd.

Våg- och doseringsspecialisten Ishida Europe har utvecklat en automatiserad lösning för konfekttillverkaren Coppelia, som gör att företagets spröda chokladdragéer nu kan doseras, vägas och förpackas med minimerad risk för skador på produkten.
Den speciella Ishida-vågen med flera skärmar är utvecklad i samarbete med CEMOI-gruppens dotterbolag Sucralliance och innebär att 99,5 procent av sötsakerna nu är oskadade och fria från sprickor efter packning.


Vid sin berömda fabrik i Chambéry, nordost om Grenoble, producerar Coppelia dragéer av både mandel och choklad, i en mängd olika och mångfärgade varianter. Att applicera den söta och hårda beläggningen kräver tid och skicklig användning av speciella dragémaskiner. Den slutliga beläggningen blir, trots att den är hård, dock ganska bräcklig: 300 millimeters fall är tillräckligt för att en dragé ska gå sönder eller åtminstone spricka.

Coppelia letade efter sätt att tillverka dessa traditionella produkter mer kostnadseffektivt och ville ha större effektivitet avseende vägning och paketering, dvs där konventionell automatisering var mest sannolikt att skada dragéerna.
Företaget inledde därför ett samarbete med Ishida för att ta fram en ny automatiserad förpackningslinje, där utmaningen var att hitta en vägningslösning, som klarade produktkraven.

Ishidas team genomförde omfattande tester med Coppelias produkter med olika vågar och fallavstånd. Den valda våglösningen var en våg, där vågtrattarna ordnades i en rak linje, där fallavstånden minimerades och där centrala kontaktytor belades med stötdämpande material och denna speciella maskin har visat sig mycket effektiv.

Lösningen innebär bland annat att dragéerna inte faller utan ”försiktigt åker nedåt” längs en 45-gradig lutning. Lösningen innebär inte bara avsevärt förbättrad kvalitet på dragéerna med minimalt med sprickor i den känsliga dragéytan utan också att produktionshastigheten har kunnat ökas, så att man nu kan klara upp till 50 150-gram paket per minut.

Coppelia använder nu den nya linjen även för andra sötsaker med bräckliga beläggningar, såsom "vaktelägg" och "måsägg", samt för en så ovanlig produkt som chokladöverdraget mältat spannmål.

Ishida Europe är ledande tillverkare av kontrollvågar, multiheadvågar och X-ray kontrollutrustning. I Sverige marknadsförs Ishida Europe av Multivac AB.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-09-10

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Doserings- och fyllningsutrustningar Marknad Maskin och Utrustning

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK