...
EU föreslår ”trista cigarettförpackningar” för att kraftigt minska rökningen i Europa

Vi har tidigare skrivit om hur man i Australien lagstadgat att cigarettförpackningar, som säljs i landet, ska ha ett enhetligt utseende utan logtyper och med avskräckande bilder (läs här). Och nu lägger EU-kommissionens folkhälsodirektorat fram ett liknande förslag för Europa, som går ut på att alla cigarettpaket får samma form, storlek och grafiska typsnitt. De ”trista” paketen hoppas man ska bidra till att fler ungdomar inte börjar röka.
EU-förslaget innebär också förbud mot export av rökfri tobak – vilket skulle innebära att Sverige i framtiden inte kan exportera snus!


EU-kommissionens folkhälsodirektorat har som mål att få ett rökfritt Europa till år 2050. Nu rapporterar man att rökningen trots intensiv propaganda och information inte minskat de senaste åren och därför föreslår direktoratet att man inför kraftiga begränsningar för hur framtidens cigarettförpackningar ska se ut.
Huvudsyftet med förslaget är att tobaksindustrins möjligheter till reklam ska begränsas så mycket som möjligt och ett sätt är alltså att endast tillåta enhetliga, ”trista”, cigarettpaket utan reklam och utan logotyper.

Enligt förslaget ska alla cigarettpaket i Europa inom fem år ha samma enhetliga form, storlek och grafiska utformning. Inga logotyper ska få finnas utan alla varumärken ska vara tryckta i samma neutrala stil, ingen reklam får finnas, hälsovarningarna på pakteten ska bli fler och större. Varje paket ska innehålla 20 cigaretter, varken mer eller mindre, och alla cigaretter ska vara i en fastställd form och ha vit färg.

Tobaksbolagen ska i framtiden inte heller få sälja mer än en sorts cigaretter av samma varumärke – märkesnamn med tillägg som ”Röd”, ”Vit”, ”Light” etc. förbjuds alltså. Vidare får inte cigaretter smaksättas så att tobakssmaken minskas, vilket innebär att exempelvis mentolcigaretter förbjuds.

I förslaget ingår också ett förbud för försäljning av så kallad ”rökfri tobak” utanför det land, där den tillverkas. Detta skulle innebära att tobaksprodukter som snus, tuggtobak och nässnus inte skulle få exporteras. Hos den ledande svenska snustillverkaren Swedish Match är man allt annat än glad över förslaget om ett totalt exportförbud för snuset.
”Alla EU-beslut ska vara vetenskapligt baserade och proportionalitet ska gälla. Då är det märkligt att föreslå monopol för cigaretter och läkemedel, och totalförbud för rökfri tobak”, säger Swedish Matchs kommunikationsdirektör Patrik Hildingsson till Dagens Nyheter.

Hälsodirektoratets förslag ska nu granskas av EU-kommissionen, där de 27 kommissionärerna från medlemsländerna får möjlighet att påverka utformningen av förslaget. Därefter ska det förhandlas i EU:s ministerråd och i EU-parlamentet, innan ett nytt tobaksdirektiv kan fastställas. EU:s mål är att beslutsunderlaget ska vara färdigt under 2013 och att ett nytt tobaksdirektiv kan träda i kraft år 2014.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-09-14

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Marknad Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK