...
Harvard-professor har utvecklat ätbart material som ersätter papper och plast
Upphovsmannen professor David Edwards
Robert Connelly, VD i WikiCell Designs
WikiCell Ice Cream – glassbollar inneslutna i ett skyddande och ätbart membran.

Vid Harvard-universitetet i USA har man utvecklat ett ätbart material, som kan användas för att förpacka livsmedel och drycker och som innebär att inget förpackningsspill uppstår, när konsumenten äter upp såväl förpackning som produkt…
Upphovsmannen professor David Edwards kallar sitt material för “WikiCell” och idén bakom innovationen är att man med ett ätbart membran, i vilket dryck eller livsmedel packas, ska efterlikna ”naturliga förpackningar” som exempelvis äpplen, päron, druvor och andra frukter med ätbara skal.


Konceptet, som initialt finansieras genom Wyss Institute, består av ett membran, som är uppbyggt av naturliga, ätbara material och som hålls samman av elektrostatiska krafter. Membranet kan omsluta produkter, vilka är allt från flytande till fasta. Membranet kan också tillverkas i en fastare form, som visserligen inte kan ätas, men som snabbt bryts ner på biologisk väg.

Ett speciellt bolag – WikiCell Designs Inc. – har bildats av professor David Edwards och med Robert Connelly som VD.

WikiCell Designs har redan utvecklat flera förpackningslösningar med sitt ätbara membran, bland annat ett ”tomatmembran” som innehåller gazpacho-soppa, ett ”apelsinmembran” med apelsinjuice, som kan drickas med sugrör, ett druvlikanande membran, som innehåller vin och ett ”chokladmembran” som innehåller varm kakao.

WikiCell Designs har också utvecklat ett membran för glass, som under namnet WikiCell Ice Cream ska bli den första produkten på marknaden. Andra WikiCell-produkter, som planeras att snart lanseras på marknaden, är olika yoghurt- och ostprodukter.

WikiCell skriver på sin hemsida att deras ätbara membran innebär starten på ett helt nytt förpackningstänkande vad gäller mat och dryck och att deras material kan ersätta dagens plast- och pappersförpackningar för livsmedel och drycker!

En fördel med WikiCell är att membranen skulle kunna produceras och levereras till platser runt om i världen, där återvinning och bortskaffande av konventionella förpackningar är ett stort miljö- och samhällsproblem.
”Människor i afrikanska byar skulle kunna bli helt fria från växande berg av plastflaskor och till och med kunna tillverka sitt ätbara förpackningsmaterial själva”, säger professor David Edwards.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-09-17

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Livsmedel Marknad Övrigt Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK