...
Metso drar åt svångremmen 630 jobb ska bort i Finland

Finska Metso drar åt svångremmen och har startat förhandlingar om kraftiga personalminskningar vid koncernens finska anläggningar.
Förhandlingarna berör 4.100 anställda vid enheterna i Jyväskylä, Järvenpää, Tampere, Raisio, Juankoski och Valkeakoski och enligt ett pressmeddelande kan upp till 630 jobb försvinna, varav 150 tjänster kan bli föremål för outsourcing.
”Det är mycket olyckligt att vi tvingas till så drastiska åtgärder, men vi måste behålla vår konkurrenskraft och position i en föränderlig omvärld”, säger Pasi Laine (bilden), VD för Metso Paper, Pulp and Power.


Metso skriver i sitt pressmeddelande att personalminskningarna är nödvändiga för att anpassa tillverkningskapaciteten i Metso Paper med hänsyn till minskad efterfrågan på pappersmaskiner, större konkurrens och ökad efterfrågan på billigare lösningar. Den allmänna osäkerheten i den globala ekonomin har dessutom negativt påverkat pappersindustrins investeringsaptit. Företaget behöver en enklare struktur för sina driftskostnader och större flexibilitet. Genom outsourcing av vissa verksamheter kan Metso anpassa sig till förändrad arbetsbelastning och fokusera på sin kärnverksamhet.

Det ekonomiska målet med neddragningarna är att uppnå årliga besparingar på cirka 30 miljoner euro. Kostnadsminskningarna förväntas slå fullt ut från och med tredje kvartalet 2013.

Förutom en permanent neddragning av cirka 630 arbetstillfällen vid de nämnda anläggningarna i Finland, aviserar Metso också om tillfälliga permitteringar bland de cirka 3.500 kvarvarande jobben. Hur många anställda som i så fall måste permitteras och hur länge kommer att bero på produktionssituationen och orderingången nästa år.

Bara några dagar innan Metso informerade om neddragningarna i Finland lade bolagets styrelse fram ett förslag om en extra utdelning på 330 miljoner euro till aktieägarna. Det förslaget blev föremål från mycket hård kritik från fackligt håll och två dagar efter beskedet om personalneddragningarna meddelade Metso att man drar tillbaka förslaget om extrautdelning!

”För att stödja och säkra processen att genomföra den nödvändiga omstruktureringen och säkra ett långsiktigt och hållbart resultat för koncernen har styrelsen dragit slutsatsen att en extra utdelning inte är motiverad vid denna tidpunkt. Förslaget dras därför tillbaka i bästa intresse för företaget och dess aktieägare och personal”, skriver Metsos styrelse.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-09-21

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Marknad Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK