...
Færch Plast utvecklar tråg av mono-PET som kan ersätta dagens flerskiktsmaterial

Danska Færch Plast har utvecklat ett monomaterial för tillverkning av djupdragna livsmedelstråg som har samma egenskaper som traditionella flerskiktsmaterial.
Det nya materialet, som fått namnet MAPET II, innebär enligt Færch Plast en revolutionerande innovation, som både sparar pengar och tid och som har alla förutsättningar att bli en framtida industristandard.


Det helt nya monomaterialet, som primärt är designat för produktion av tråg till kött- och fågelprodukter, är tillverkat av mono-PET, men har alltså samma egenskaper som mer komplicerade flerskiktsmaterial.

Traditionellt har köttindustrin använt sig av tråg av antingen laminat eller flerskiktsmaterial, som har använts för att ge förpackningarna snabba och effektiva förseglingar. Færch ville dock utveckla ett monomaterial i glasklar plast, som skulle tillgodose konsumenternas önskan av att kunna se produkternas i förpackningen, men som samtidigt skulle ha flerskiktsmaterialens egenskaper och kunna förseglas på samma sätt som dessa.

Resultatet blev alltså MAPET II, som Færch Plast nu lanserat och som företaget menar har potential att bli ett standardmaterial i framtiden.

”Med MAPET II har vi i stället för att tillföra ett extra plastlager utvecklat en teknologi, som betyder att vi kan applicera ett egenutvecklat lim på kanten va varje tråg och på så sätt erhålla en bra och snabb försegling. Mängden lim som används är så liten att det inte har någon inverkan på avfallshanteringen av trågen och dessutom är trågen tillverkade av ett återvinningsbart monomaterial, vilket givetvis bedtyder lägre miljöpåverkan” förklarar Jesper Emil Jensen, senior manager för marknadsföring, produkter och teknisk försäljning hos Færch Plast.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-09-24

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Livsmedel Marknad Plast Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK