...
UV-bläck ger ”osynlig” kod som gör förpackningen spårbar och piratsäker
Koder printande med Linx ”osynliga” bläck syns mycket tydligt, när de belyses med UV-ljus.

Globala printerföretaget Linx Printing Technologies och brittiska plastförpackningstillverkaren RPC Containers Llantrisant har samarbetat för att ta fram en serie plastflaskor, som med hjälp av ett specialutvecklat UV-bläck gjorts både spårbara och kopieringssäkra.
Flaskorna, som finns i storlekar från 25 till 200 milliliter, förses med löpande kodnummer, vilka endast kan läsas med hjälp av UV-ljus. Motsvarande kod appliceras också på insidan av respektive flaskas kapsyl. Koden innehåller batchnummer, datum och tidpunkt samt produktionslinje.


Det speciella bläcket heter ”Linx Clear UV-readable ink 1121” och det appliceras på flaskor och kapsyler med hjälp av en Linx 4900 kontinuerlig inkjetskrivare. Både flaska och förslutning märks med UV-bläcket samtidigt, i samband med att flaskorna passerar kapsyleringsmaskinen.

UV-märkningen fungerar som en säkerhetsfunktion, som i händelse av produktfel eller andra omständigheter gör det möjligt att spåra hela förpackningen bakåt i kedjan ända till fyllning och injektionsformblåsningen av förpackningen. Den osynliga märkningen gör det också svårt att piratkopiera flaskorna.

”Linx UV-bläck ger en helt osynlig kod, som ändå är mycket tydlig och lätt att läsa, när den belyses med UV-ljus”, säger RPC Llantrisants VD Jon Bedgood.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-09-28

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Etikett/Märkning Förpackningsmaterial Marknad Märknings- & Etiketteringsutrustning Maskin och Utrustning

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK