...
Coca-Cola i franskt joint venture för high tech återvinning av PET

APPE, som är förpackningsdivisionen inom Spanienbaserade koncernen La Seda de Barcelona (LSB), har tillsammans med Coca-Cola Enterprises bildat ett joint venture-företag, som ska bygga ut APPE:s återvinningsanläggning för PET i franska Beaune (bilden) till en av de största i sitt slag.
Meningen är att anläggningens kapacitet ska ökas med 70 procent, från 28.000 ton om året till 48.000 ton. I PET-flaskor innebär det att cirka 950 miljoner flaskor kan återvinnas varje år.


Återvinningen av PET i Beaune är koncentrerad till sådan retur-PET, som används i livsmedelsförpackningar och i joint venture-avtalet mellan APPE och Coca-Cola ingår ett ambitiöst forsknings- och utvecklingsprogram för att utveckla nya tekniker för återvinning av rPET. De båda parterna ska investera 9 miljoner euro för att bland annat installera ett nytt så kallat SSP-torn (Solid State Polycondensation) vid anläggningen i Beaune. Tornet, som levereras av företaget Bühler, möjliggör high-tech återvinning och gör det möjligt för joint venture-parterna att testa nya återvinningsteknologier.

En förfinad PET-återvinning i Beaune ska förhoppningsvis hjälpa Coca-Cola Enterprises mål i Frankrike att reducera varje dryckesförpacknings totala koldioxidavtryck med en tredjedel fram till år 2020.

”Vi är glada att få arbeta med vår långsiktiga partner Coca-Cola Enterprises i detta spännande och banbrytande initiativ. Det är mycket positivt att Coca-Cola Enterprises har samma vision och engagemang som vi och är angelägna om att spela en avgörande roll för att säkerställa en framgångsrik framtid för återvinningsbar PET”, säger APPE:s VD Martin Hargreaves.

APPE har genomfört ett kontinuerligt investeringsprogram i Beaune under de senaste åren och under år 2010 installerade man bland annat ny utrustning för 10 miljoner euro för att uppnå sin nuvarande kapacitet.

”Den här investeringen tillsammans med APPE visar på vårt miljöansvar och vårt engagemang i den lokala ekonomin. Vi är glada över samarbetet med APPE som innebär ett helt nytt synsätt på den franska marknaden”, säger Tristan Farabet, VD för Coca-Cola Enterprises i Frankrike.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-10-11

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Köp/Försäljning/Samgående Livsmedel Plast Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK