Spillvatten från Holmen-bruk ger näring till unik räkodling
Matilda Olstorpe

Allt talar för att spillvatten från Holmen Papers pappersbruk i Hallstavik kommer att bilda basen i ett unikt projekt, där företaget Vegafish AB ska anlägga en odling av jätteräkor i anslutning till bruket!
Länsstyrelsen har nu sagt OK till en sådan landbaserad räkodling och nu väntar man bara på att Jordbruksverket ska ge klartecken till import av räkyngel från en ekologisk odlare i Florida.


Bakom det annorlunda projektet står mikrobiologidoktorn Matilda Olstorpe, VD för Vegafish AB och forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

”Jag forskar i ett projekt, där målet är att ta fram alternativa fodermedel till fisk och skaldjur. Vi vill omvandla restprodukter till föda med hjälp av mikroorganismer. Jag noterade att processvattnet från pappersbruket i Hallstavik var bra att odla mikroorganismer i, och att dessa kan användas som foderkomponent. Nu har vi designat en miljövänlig produktionsprocess med slutna, landbaserade system, som värms med hjälp av spillvärme från bruket”, säger Matilda Olstorpe i en intervju med kundtidningen Holmen Magasin.

Vid sin undersökningar har Matilda Olstorpe funnit att processvattnet från pappersbruket innehåller många sockerarter, vilket gör att de mikroorganismer, som utgör jätteräkornas föda, växer bra i vattnet.
”Man kan säga att vi skapar en klump av celler – ett mikrobiellt protein – som är ungefär det som unga fiskar och räkor äter i det vilda”, säger Matilda Olstorpe.

Efter klartecknet från länsstyrelsen hoppas nu Vegafish att man ska kunna bygga klart anläggningen innan årets slut och ha inlett pilotproduktion under andra kvartalet 2013. Jätteräkorna, som alltså ska importeras från Florida i form av små yngel, kommer sedan att säljas vidare till restauranger och dagligvaruhandlare främst i Mälardalen.
”Vi har märkt ett väldigt stort intresse från restauranger, där många har dåligt samvete för de miljöskadligt odlade räkor de serverar i dag”, säger Matilda Olstorpe.

Smaken på de ”Holmen-odlade” räkorna förväntas också bli utmärkt.
”De smakar mycket bra, säger de som odlat på liknande sätt. Man slipper den lite dyiga smak, som kan finnas i traditionellt dammodlade jätteräkor”, säger Matilda Olstorpe.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON

Publicerad: 2012-10-12

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Övriga Övrigt Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK
RPC
Dynatec