...
Metangasbaserad bioplast tog hem Green Challenge

Amerikanskan Molly Morse (bilden) och hennes företag Mango Materials har vunnit första priset i tävlingen Green Challenge, som årligen anordnas av holländska Postcode Lottery.
Tävlingens syfte är att belöna hållbara produkter eller tjänster, som har en positiv inverkan på utsläppen av koldioxid och Molly Morse fick sitt pris på en halv miljon euro (cirka 4,3 miljoner kronor) för att hon utvecklat en metod att med hjälp av bakterier omvandla metangas till bionedbrytbar plast.


Metangasen, som företaget Mango Products använder, får man från exempelvis soptippar och andra platser där organiskt material bryts ner och bildar bland annat metangas. Genom en mikrobiologisk process, där speciella bakterier har en avgörande betydelse, kan gasen omvandlas till biopolymerer, som i sin tur kan användas för att producera plastprodukter av skilda slag, inklusive förpackningar och förpackningsfilm.

Den polymer, som Mango Products för närvarande kan tillverka på det här sättet, kallas PHB (polyhydroxybutryate) och den har ungefär samma egenskaper som polypropen.

Molly Morse skriver på företagets hemsida att bioplasten PHB kan användas till exempelvis mobiltelefonskal, leksaker samt olika typer av förpackningar. Företaget är också igång med att utveckla andra typer av bioplaster med samma utgångsmaterial och testar även att blanda PHB med andra, befintliga polymerer.

En av fördelarna med Mango Products metangasbaserade bioplast, är att de färdiga plastprodukterna efter användning kan deponeras på avfallsanläggningar, etc. där de bryts ner och bildar ny metangas – på så sätt bildas ett slutet förlopp, där bioplasten ständigt förnyas via ombildningen till metangas.

Vill du läsa mer om Molly Morse och hennes bioplastföretag – klicka här.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-11-02

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK