...
Europeisk allians mot livsmedelsspill
Logotypen för FUSIONS, den europeiska alliansen mot livsmedelsspill.

Länderna inom EU procucerar 89 miljoner ton livsmedelsspill varje år, vilket motsvarar 179 kilo för varje medborgare inom gemenskapen. Och mängden mat och livsmedel. som slängs eller på annat sätt går till spillo inom EU. förväntas öka med 42 procent de kommande 8 åren och år 2020 uppgå till hela 126 miljoner ton...
Men nu ska ett nytt EU-projekt, som inbegriper 21 allianspartners, försöka sätta stopp för det meningslösa matspillet.
”Det är bra nyheter att EU-kommissionen inte bara producerar uttalanden, utan även sätter handling bakom orden”, säger Selina Juul (bilden), som grundat den danska rörelsen ”Stop Wasting Food” (Stop Spild Af Mad).


”År 2010 talade jag inför EU-parlamentet i Bryssel om matspillet och efter det har jag på ’Stop Wasting Foods’ vägnar och tillsammans med flera europeiska organisationer undertecknat en gemensam deklaration mot livsmedelsspill och uppmanat EU att se till att matspillet reduceras med minst 50 procent fram till år 2025”, berättade Selina Juul, när hon höll ett uppmärksammat föredrag i Speaker’s Corner på Scanpack.

Selina Juuls och hennes kollegers deklaration tjänade som inspiration för EU-parlamentets resolution mot livsmedelsspill och i år inledde EU-kommissionen arbetet med att sätta upp ambitiösa mål för minskning av matspillet.

Med den danska ”Stop Wasting Food”-rörelsen som en av inspiratörerna inleds nu ett fyraårigt europeiskt samarbete för att minska matspillet. Samarbetet har formen av en allians med namnet FUSIONS (Food Use of Social Innovation by Optimising Waste Prevention Strategies) och består av 21 partners, däribland FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO. Bland de övriga 20 medlemmarna i alliansen finns universitet, institutioner, företag och icke-statliga organisationer från 13 EU-länder. Projektet stöds av EU:s ramprogram FP7 och förutom de ingående medlemmarna har mer än 80 europeiska organisationer uttryckt sitt stöd för FUSIONS.

”Projektet är det första som tar till gemensamma och gränsöverskridande åtgärder mot det gigantiska problemt med livsmedelsspill och vi inom ’Stop Wasting Food’ är mycket glada att få vara en del i projektet”, säger Selina Juul.

FUSIONS första mål kommer att bli att standardisera hur livsmedelsspill ska mätas. I dag är det svårt att få fram exakta och jämförbara siffror för matspillet inom EU, mycket beroende på att medlemsländerna använder olika mätmetoder för att uppskatta och mäta spillet.

Nästa mål blir att skapa en europeisk plattform bestående av såväl statliga och icke-staliga organisationer som företrädare för industrin, återförsäljarna och konsumenterna. Plattformens syfte blir att arbeta fram enkla data som kan identifiera och utvärdera nya metoder för att minska livsmedelsspillet.

I slutänden ska FUSIONS-plattformen aktivera, engagera och stödja de viktigaste aktörerna inom den europeiska livsmedelsvärdekedjan med målet att till år 2020 uppnå en 50-procentig minskning av livsmedelsavfallet.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-11-06

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Marknad Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK