...
Små och medelstora företag alltmer intresserade av export

Små och medelstora svenska företag är alltmer intresserade av export. Det visar den kartläggning, som underleverantörernas exportorganisation UNDEXO gjort.
”Det är ingen tvekan om att företag nu tänker export i allt högre grad. För att skapa fler framgångsrika exportföretag krävs dock stimulans för att komma vidare. I dag finns det stöd från de offentliga exportfrämjarna, men de är för osynliga i målgruppen och det behövs fler leverantörer av exportservice”, säger organisationens ordförande Anders Ekdahl (bilden).


Exportkartläggningen, som är Sveriges största i sitt slag, visar tydligt att företagen är alltmer intresserade av export, men även att det dels behövs ett offentligt stöd för att driva på exportinvesteringar, dels en bättre information om det offentliga exportfrämjandet och vilka redskap som företagen kan använda.

Det är fjärde året i rad, som UNDEXO genomför sin undersökning om små och medelstora företags syn på export, och årets rapport presenterades på mässan Elmia Subcontractor.

Vid presentationen medverkade bland andra statssekreterare Gunnar Oom, som gav det glädjande beskedet att man lovar att se över ett av UNDEXO:s starkaste önskemål; en gemensam satsning på att svenska underleverantörer ska få offentligt stöd för att synas i mässliknande sammanhang ute i världen.

”Trägen vinner alltid. Förra året krävde vi en exportcheck, för att underlätta för svenska företagare att söka nya marknader utanför Sveriges gränser. Den är på gång. Nu fick vi löfte om frågan om internationell synlighet ska lyftas fram. Klart att jag är nöjd”, säger Anders Ekdahl.

UNDEXO bildades i samband med Elmia Subcontractor i Jönköpingår 2009 i närvaro av bland andra handelsminister Ewa Björling. Vid bildandet antog man devisen ”Fördubblad export inom 5 år”, vilken senare har reviderats till ”Fördubblat antal exporterande företag inom fem år”. Mot bakgrund av den senaste tiden varsel inom svensk industri är dock frågan hur viktigt det är med export idag?
”Det har nog aldrig varit viktigare. Lyckas svenska små och medelstora företag etablera sig på den internationella scenen borgar det för en uppgång på den inhemska markanden. Vi måste se till synergieffekten”, säger Anders Ekdahl.

-------------------------------------
Insamlingsstiftelsen UNDEXO är stiftad av Svensk Industriförening (SINF). UNDEXO syftar till att öka den svenska exporten genom att skapa bättre förutsättningar för mindre och medelstora företag och underleverantörerna, samt driva exporten som en viktig fråga gentemot beslutsfattare inom politik och näringsliv. Förutom SINF är även Elmia och insamlingsstiftelsen IFS (Internationella Företagarföreningen i Sverige) initiativtagare till UNDEXO.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-11-09

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Marknad Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK