...
Robotiserad korvhantering gav Årets Lyft
Från prisutdelningen av Årets Lyft vid Chark-SM i Göteborg.

Materialhanteringsföretaget Nimo-KG, från skånska Kågeröd, har för första gången delat ut sitt nyinstiftade (läs här) branschpris ”Årets Lyft”. Utdelningen skedde i samband med Chark-SM i Göteborg och den förste pristagaren blev företaget Lindvalls Chark i Strömsnäsbruk.
”Första Årets Lyft-pris går till Lindvalls Chark, som på ett föredömligt sätt identifierat och åtgärdat ett fysiskt påfrestande moment för personalstyrkan. Ett inspirerande best-practice-exempel som definitivt bör uppmärksammas”, säger Johan Bergman, VD på Nimo-KG.


Lindvalls Chark får priset för att man genom automatisering kunnat avlasta personalen från tunga lyft i korvproduktionen, vilka annars frestat på de anställdas ryggar. Att hänga upp färsk korv för rökning är ett återkommande moment i produktionen i fabriken på Lindvalls Chark och detta har hittills krävt tunga ryggböj, då produkterna först fått lyftas från transportvagnar eller produktionslinjen, för att därefter placeras ut på hjulförsedda rökställningar och slutligen rullas in i rökanläggningen. Men nu har företaget installerat en robotlinje, som sköter de tunga lyften helt automatiskt och därmed avlastar personalens ryggar.

I sin motivering till priset skriver ”Årets Lyft”-juryn så här:
Genom att ständigt utveckla och förbättra sin fabrik hålls både produktkvalitet och arbetsmiljö på högsta nivå – vilket i år resulterat i en mekanisk medarbetare. Lindvalls nya robot bidrar med att fylla rökställningar med korv och avlastar därmed personalens ryggar dagligen. Denna insats belönas härmed med branschpriset Årets Lyft 2012.”

Priset ”Årets Lyft” är det enda i branschen som fokuserar på produktionen inom livsmedelsindustrin, snarare än på själva produkterna, och syftar till att lyfta fram smarta förbättringar för att driva industrin framåt.

”De för branschen negativa händelser med exempelvis felaktiga datummärkningar, som vi kunnat läsa om den senaste tiden, är endast enstaka, isolerade fall och vi vill med Årets Lyft påminna om att svensk livsmedelsproduktion i stort ligger i framkant gällande hygien, säkerhet och ergonomi”, betonade Johan Bergman, när han delade ut priset.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-11-09

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Livsmedel Marknad Maskin och Utrustning Materialhanteringsutrustningar Övriga Övrigt Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK