...
Færch Plast utvecklar detekterbar svart PET

Danska plastförpackningsföretaget Færch Plast A/S har utvecklat en svart PET-plast, som kan detekteras med infrarött ljus och därmed också upptäckas och återvinnas av plaståtervinningsföretagen.
Færch Plast skriver i ett pressmeddelande att den nya plasten, som är en s.k. CPET (kristallint polyeten), kan revolutionera såväl användandet av plastförpackningar som hanteringen inom återvinningsindustrin.


Idag kan svart PET-plast vanligen inte tas om hand i mixade plastavfallsströmmar, eftersom svart PET inte upptäcks av så kallad NIR (Near InfraRed Light), som är den vanligaste formen för detektering och urskiljning av plastprodukter i en avfallsström.

Att svart PET inte kan upptäckas och tas om hand i en mixad plastavfallsström innebär att stora mängder återvinningsbar plast går till spillo. Den svarta PET-plasten är ett både billigt och bra alternativ för användare av plastförpackningar till exempelvis livsmedel och många vill producenter dessutom av estetiska och andra skäl ha svarta plasttråg, etc. till sina produkter.

”Jag kan med glädje rapportera att vi efter avsevärda tester och försök och genom att använda olika pigment och infärgningsmetoder nu kan presentera världens första återvinningsbara lösning för svart PET-plast, som är både kostnadseffektiv, funktionell och estetiskt tilltalande”, säger Jesper Emil Jensen, Senior Manager vid Færch Plast.

Utvecklingen av den nya NIR-detekterbara svarta plasten har pågått under det senaste året och delaktiga i projektet har även varit intressenterna WRAP, Nextek, Titech och Eurofins samt ledande detaljhandelskedjor i Storbritannien.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-11-09

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Livsmedel Marknad Plast Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK