...
”Oceanplast” från Hawaiis stränder blev till annorlunda tvålförpackning

USA-baserade företaget Method, som är specialiserade på miljövänliga hushålls- och egenvårdsprodukter, har tagit fram en plastflaska (bilden) tillverkad av plast som samlats in längs Hawaiis stränder!
Som bekant är de stora mängderna med plast, som flyter omkring i världshaven, ett växande problem och med sin nya plastflaska vill Method visa att det faktiskt går att ta till vara och återvinna även denna extrema form av plastnedskräpning.


Methods flaska, som används till ett kombinerat disk- och handtvättmedel, är tillverkad dels av återvunnen ”oceanplast”, dels av plast som återvunnits från konventionellt uttjänta och inlämnade konsumetförpackningar i plast. De annorlunda flaskorna finns bara i en begränsad upplaga och säljs endast i kedjan Whole Foods Markets butiker i USA.

”Vårt mål med den här förpackningen är att visa att den mest hållbara lösningen till problemet med plastnedskräpning är att använda den plast som redan finns på vår planet”, säger Methods grundare Adam Lowry.

Under ett och ett halvt års tid har anställda hos Method tillsammans med lokala volontärer från organisationen Sustainable Coastlines Hawaii och från Kokua Hawaii Foundation för hand samlat in flera ton plast från stränderna i Hawaii.
Tillsammans med återvinningsspecialisten Envision Plastic har Method sedan utvecklat en ny återvinningsprocess, som gör det möjligt att använda plast som samlats in från oceanen. Med den nya processen kan den insamlade plasten rengöras och blandas med annan återvunnen plast för att slutligen förvandlas till högkvalitativ HDPE-plast med samma egenskaper som jungfrulig polyeten med hög densitet.

En del av intäkterna, som Method får från försäljningen av sitt nya disk- och tvålmedel i ”oceanplastflaskorna”, kommer att gå tillbaka till de två hawaiianska organisationerna, som hjälpt till att samla in plastavfallet från stränderna.

Forskarna uppskattar att miljontals ton med plast varje år dumpas i haven eller på annat sätt kommer ut i våra oceaner, där plasten gör stor skada på miljö och djurliv. Genom att använda återvunnen ”oceanplast” i sin produktion visar Method att ett företag kan hjälpa till att bekämpa miljöproblem och att det är ett smartare sätt att använda återvunnen plast än att tillverka jungfrulig plast.

Företaget Method tillverkar i stort sett alla sina plastförpackningar ur återvunnets material och hindrar på så sätt stora mängder använda konsumentförpackningar i plast att hamna ute i naturen eller belasta deponier och avfallsanläggningar.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-11-12

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Kemteknisk Marknad Plast Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK