...
Svenska whiskydestilleriet Mackmyra utsett till Europas bästa spritproducent
Mackmyras destilleri är vackert beläget vid Gavleån i bruksorten Valbo i Gästrikland.
Mackmyras VD och grundare Magnus Dandanell.
Angela D´Orazio är Mackmyras Master Blender.
Mackmyra Brukswhisky är en av flera whiskysorter som produceras av Mackmyra Svensk Whisky AB.
Bild inifrån destilleriet: Evelyn Schulze rengör kopparpannan. Foto:Johan Olsson

Det svenska whiskydestilleriet Mackmyra har utsetts till European Spirits Producer 2012 av International Wine & Spirits Competition (IWSC). Det är första gången en nordisk sprittillverkare belönas med denna utmärkelse och det prestigefyllda priset togs emot av Angela D´Orazio, Mackmyras Master Blender, vid en galakväll i London i IWSC:s regi.
”Den här titeln visar åter att Mackmyra är ett destilleri att räkna med och att det finns ett stort intresse för vår whisky. Under de senaste åren har vi jobbat hårt för att få resten av världen att öppna ögonen för svensk whisky och det här visar att vårt arbete har effekt”, säger Magnus Dandanell, VD och grundare av Mackmyra.


IWSC är en av de äldsta och mest prestigefulla vin- och sprittävlingarna i världen och utnämningen till European Spirits Producer är bland annat en följd av de två guld och tre silver, som Mackmyras whisky kammade hem i årets tävling. Mackmyra har varit nominerat till titeln de två senaste åren, men då inte nått ända fram, men i år skapade man alltså historia genom att bli första nordiska sprittillverkare att få utmärkelsen.

Mackmyra vann sin titel som europeisk spritproducent nr 1 i hård konkurrens med fem andra framstående europeiska destillerier: Old Bushmills och Cooley (som vunnit de fyra senaste åren) från Irland, Chateau de Cognac och Debrise Dulac et Cie från Frankrike samt spanska Distilleria Marzadro.

Titeln som European Spirits Producer 2012 gjorde också att Mackmyra med automatik hamnade på nomineringslistan för Distiller of the Year World Wide. Här fick man dock se sig slagna av skotska whiskydestilleriet Glenmorangie.
”Det priset gick välförtjänt till Glenmorangie, men bara att få tävla jämsides med dem var stort för ett destilleri från Sverige!”, säger Angela D´Orazio.

IWSC startade 1969 och är en av de främsta vin- och sprittävlingarna i världen, och får varje år bidrag från över 90 länder. Målet är att lyfta upp framstående och högkvalitativa drycker. Alla bidrag genomgår både teknisk analys och blindprovning av experter från hela världen.

Tidigare i höst har även tävlingen Wizards of Whisky utsett Mackmyra till årets Distiller of the Yyear. I den tävlingen belönades Mackmyras whisky med två guld och två silver.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-11-22

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Glas Livsmedel Marknad Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK