...
Ägget kokas i förpackningen – utan vatten!
”Gogol Mogol”-förpackningarna kan tillverkas i cirkelrunda 5-pack, som lätt staplas på höjden.

Vad sägs om en äggförpackning som också fungerar som en äggkokare? Och utan vatten dessutom..! Det låter som en utopi, men det är faktiskt vad den ryska design- och utvecklingsbyrån Kian tagit fram.
Förpackningskonceptet, som heter Gogol Mogol (efter en populär rysk äggrätt), består av ett äggformat hölje som innesluter ägget. När man avlägsnar ett skyddande membran i höljet, startar en kemisk uppvärmningsprocess och inom några minuter kan förpackningen öppnas – och ägget är kokt!


Höljet till den äggformade förpackningen är uppbyggt av flera lager. Ytterlagret är ett kartonglager, tillverkad av återvunnen fiber, innanför det finns ett ämne, som fungerar som katalysator och längst in finns ett speciellt ”smart” material, som blir varmt, när det kommer i kontakt med katalysatorn. Mellan katalysatorn och det värmande materialet finns ett skyddande membran, som avlägsnas genom att man drar i en flik på förpackningens utsida, varvid uppvärmningsprocessen startar.

Förpackningen är också försedd med en öppningsanvisning runt ”midjan”, så att man, när ägget är färdigkokt, lätt kan lyfta av toppen och äta ägget direkt ur förpackningens underdel, som då alltså förvandlats till en äggkopp…

Varje ägg är individuellt förpackat i en ”Gogol Mogol”, men förpackningarna är designade så att de kan produceras i cirkelformade 5-pack, som i sin tur staplas på höjden, vilket sägs spara utrymme såväl i butikshyllan som hemma hos konsumenten.

Tilläggas bör att den här förpackningen ännu inte finns ute på marknaden – den är en så kallad konceptförpackning och det var också som sådan den vann guld vid den senaste upplagan av välkända förpackningsdesigntävlingen Pentawards.
Ryska byrån Kian sägs dock varas på jakt efter något företag, som vill satsa medel och tid på att utveckla ”Gogol Mogol”-konceptet till en kommersiell produkt.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-12-05

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Livsmedel Marknad Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK