...
Förfalskad Norrlandsdelikatess ska avslöjas av ”löjromspoliser”

Kalixlöjrom är den enda svenska produkt, som fått det starkaste ursprungsskyddet från EU. Men marknadsföringen av denna norrbottniska delikatess störs av förfalskningar och nu har Livsmedelsverket beslutat utbilda speciella ”löjromspoliser”. Det rapporterar Dagens Eko.
EU:s ursprungsskydd innebär att råvaran till en viss produkt kommer från ett specifikt geografiskt område, där även produktionen sker. I löjrommens fall innebär det att endast rom från siklöja fiskad i Bottenviken och processad och förpackad av medlemmar i varumärkesägaren Norrbottens Kustfiskareförbund får kallas Kalixlöjrom och packas i förpackningar märkta med ett speciellt ursprungssigill.


Löjromsleverantörer, som uppfyller högt ställda krav på kvalitet, certifieras av Norrbottens Kustfiskareförbund och kontrolleras av ett oberoende kontrollorgan. Beviset på certifierad Kalixlöjrom är ett sigill, som fästs på förpackningen. Sigillet garanterar kunden att produkten håller högsta kvalitet och äkthet när det gäller ursprung, renhet, spårbarhet och konsistens samt att den producerats under kontrollerade former i godkända lokaler av utbildad personal. Ursprungsskyddet från EU innebär att förpackningen dessutom förses med det speciella ursprungssigillet.

Men sedan ursprungsskyddet för Kalixlöjrom erhölls för två år sedan har flera fall av försök till försäljning och servering av falskmärkt löjrom upptäckts, enligt Livsmedelsverket.

”Vi har upptäckt falska Kalixlöjrom i butiker både i Leksand och i Stockholm. Och när en bekant, som åkte Finlandsfärja, ifrågasatte en buffé, som marknadsförde Kalix-löjrom, så plockade man bort beteckningen”, berättar löjromsfiskaren Kjell Strömbäck i Kalix för Ekot.

Kalixlöjrom är inte den enda ursprungsskyddade produkt som är föremål för förfalskningar och piratkopieringar. Även skyddade produkter/namn som exempelvis champagne, parmaskinka och gorgonzolaost och många fler råkar ut för detta och nu har EU bestämt att man ska höja kunskapen om ursprungsskyddet bland medlemsstaternas kontrollmyndigheter.

I Sverige är det Livsmedelsverket, som ansvarar för kontrollen, och där specialutbildar man nu kommunala livsmedelsinspektörer, som bland annat ska kunna känna igen och avslöja förfalskningar av ursprungsskyddade produkter.
Hittills i år har 20 kommunala livsmedelskontrollanter utbildats och till våren ska ytterligare en kull gå kurs.
”Vi utbildar dem i hur man känner igen skyddade produkter som exempelvis äkta Kalixlöjrom och hur man avslöjar förfalskningar och hur man då ska agera”, säger Pontus Elvingsson på Livsmedelsverket.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-12-10

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Etikett/Märkning Livsmedel Marknad Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK