FÖLJ OSS VIA
“Skräddarsytt” larm ökar säkerheten hos Smurfit Kappa Kraftliner i Piteå

Vid Smurfit Kappa Kraftliners bruk i Piteå testas just nu ett nytt larmsystem, som bygger på så kallade associativa larmsignaler, vilka gör att operatörerna kan reagera snabbare och förstå var larmet kommer ifrån utan att titta på bildskärmarna i kontrollrummet. Det skriver papernet.se m fl.
Det nya larmsystemet, som ingår i Smurfit Kappa Kraftliner-projektet ”Ljudit”, är finansierat av EU:s strukturfond och utvecklas av Interactive Institute i Umeå.


”Vi har undersökt hur operatörerna uppfattar larmen före och efter att vi utvecklat nya larmljud, och förståelsen av varifrån larmet kommer har ökat väsentligt”, säger Katarina Delsing vid Interactive Institute.

Tidigare fanns endast ett larmljud vid kraftlinerbruket och det hände att volymen på detta drogs ner för att ljudet ansågs alltför störande, varvid resultatet kunde bli att operatörerna i efterkommande skift missade ett larm. Men med ”skräddarsydda”, så kallade associativa, larmsignaler behöver man inte ha lika högljudande larm samtidigt som de olika ljuden associerar till specifika platser och processer i fabriken och gör att en operatör snabbt kan lokalisera var ett fel eller processtörning uppkommit.

”Vi har försökt skapa ljud, som ger associationer till de olika processavsnitten. Ett larm från massakokeriet kan till exempel på ett stiliserat sätt påminna om något som kokar!”, förklarar Katarina Delsing.


& Case(main()) &

REDAKTÖR
JERRY PETTERSSON

Publicerad: 2012-12-14

TAGGAR NYCKELORD (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Marknad Övriga Övrigt


OBS! Du som prenumerar på nord emballage / Packnyheter.se får nu tillgång till extramaterial som ej tidigare funnits på sajten.
Packleverantörer
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranchen:


Utvald leverantör: 
Tribo tec
Tel: 031-887884 | Fax: 031-887887
Box 203 Mölnlycke

Produkter: Rostskyddspapper,Komposterbar plastfilm,Rostskyddsplatsfilm,
Loading...
Domino N610i presentation
BO WALLTEG HAR ORDET
Bo har ordet
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
Megadyne
Intersystem
Strand Packaging
Modulpac
Scanpack
Lenze
Trepak
Visutech
InkService
Skanem
Tarapac
Techprint
Peterson packaging
Flextrus / AR Carton
WeLoc
Antonson Etikett
RPC
Lundgrens Machinery
Göteborgstryckeriet
Datalogic
Dynatec
Wellplast
Gafs
Smurfit Kappa
Scanfill
Mobergs
Logimark
Festo
ABB
Kinnareds Well