...
“Skräddarsytt” larm ökar säkerheten hos Smurfit Kappa Kraftliner i Piteå

Vid Smurfit Kappa Kraftliners bruk i Piteå testas just nu ett nytt larmsystem, som bygger på så kallade associativa larmsignaler, vilka gör att operatörerna kan reagera snabbare och förstå var larmet kommer ifrån utan att titta på bildskärmarna i kontrollrummet. Det skriver papernet.se m fl.
Det nya larmsystemet, som ingår i Smurfit Kappa Kraftliner-projektet ”Ljudit”, är finansierat av EU:s strukturfond och utvecklas av Interactive Institute i Umeå.


”Vi har undersökt hur operatörerna uppfattar larmen före och efter att vi utvecklat nya larmljud, och förståelsen av varifrån larmet kommer har ökat väsentligt”, säger Katarina Delsing vid Interactive Institute.

Tidigare fanns endast ett larmljud vid kraftlinerbruket och det hände att volymen på detta drogs ner för att ljudet ansågs alltför störande, varvid resultatet kunde bli att operatörerna i efterkommande skift missade ett larm. Men med ”skräddarsydda”, så kallade associativa, larmsignaler behöver man inte ha lika högljudande larm samtidigt som de olika ljuden associerar till specifika platser och processer i fabriken och gör att en operatör snabbt kan lokalisera var ett fel eller processtörning uppkommit.

”Vi har försökt skapa ljud, som ger associationer till de olika processavsnitten. Ett larm från massakokeriet kan till exempel på ett stiliserat sätt påminna om något som kokar!”, förklarar Katarina Delsing.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-12-14

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Marknad Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK