...
Akzo Nobel säljer all färg i Nordamerika

Hollandsbaserade kemi- och tryckfärgskoncernen Akzo Nobel säljer hela sin nordamerikanska färgverksamhet till PPG Industries för drygt en miljard dollar, enligt ett pressmeddelande.
Försäljningen berör 5.000 anställda och verksamheter med en årsomsättning i fjol på 1,5 miljarder dollar.
Enligt Akzo Nobel görs försäljningen för att man ska kunna koncentrera sig på sina europeiska verksamheter samt vissa snabbväxande marknader.


Färgverksamheten i Nordamerika har enligt uppgift länge ansetts som en belastning inom Akzo Nobel-koncernen och dragits med negativa siffror under lång tid. Det är först under de senaste åren som förlustsiffrorna kunnat vändas.

”Under de senaste fyra åren har vår personal gjort ett bra jobb för att få vår nordamerikanska verksamhet att gå runt,, men vi är övertygade om att vi kan få bättre avkastning på vår färgverksamhet genom vår ledande position i europa och genom att satsa på marknader med hög tillväxt”, säger Akzo Nobel koncernchef Ton Buchner i ett uttalande.

Men Akzo Nobels färgverksamheter i Europa löper dock inte utan problem. Samtidigt som man tillkännager försäljningen av den nordamerikanska verksamheten tillkännager man också besparingar och inskränkningar i Europa och Sverige. Exempelvis har man varslat ett 50-tal anställda vid Akzo Nobel Decorative Coatings AB:s anläggning i Sege utanför Malmö om uppsägning.

Skälet för uppsägningarna vid Sege-anläggningen sägs vara det svåra ekonomiska affärsklimat, som råder i Europa idag.
”Personalneddragningarna är en direkt följd av det svåra affärsklimatet som vi verkar i. Marknaden i Europa viker och som en del av en global verksamhet så måste vi anpassa oss. Vi har redan infört omfattande program för kostnadsbesparingar men den här åtgärden är nödvändig för att säkra anläggningens framtida konkurrenskraft”, säger Fredrik Gustavsson, Supply Chain Manager Nordic för Decorative Coatings, i ett pressmeddelande.

I dagsläget är det oklart exakt hur många tjänster, som kommer att försvinna från fabriken i Sege. Det rör sig både om kollektivanställda och om tjänstemän.
”Det här är ett smärtsamt beslut och det är mycket tråkigt att vi nu tvingas säga farväl till duktiga medarbetare, men vårt mål är att så långt det är möjligt försöka hjälpa de som berörs att hitta nya lösningar för framtiden”, säger Fredrik Gustavsson.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-12-14

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Köp/Försäljning/Samgående Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK