...
SCA säljer sitt pappersbruk i Österrike och genomför effektiviseringar i Sverige

SCA meddelar att man mot bakgrund av det rådande konjunktur- och valutaläget introducerar ett övergripande program för effektivisering av skogsindustriverksamheten i Sverige. Programmet, som från och med år 2015 kommer att leda till årliga resultatförbättringar om 1,3 miljarder kronor, berör cirka 200 anställda.
Samtidigt meddelar SCA också att man säljer sitt österrikiska tryckpappersbruk i Laakirchen (bilden) till Heinzel Group för en initial köpeskilling på 100 miljoner euro, vilken kan växa med ytterligare maximalt 100 miljoner euro baserat på en två-årig vinstdelningsmodell.


Effektiviseringsprogrammet i Sverige omfattar ett flertal åtgärder, av vilka de flesta redan är aviserade sedan tidigare. Sålunda ingår i programmet stängningarna av sågverken i Vilhelmina och Holmsund samt neddragningar på Ortvikens pappersbruk, på SCA Transforests terminaler i Sundsvall och Umeå samt på SCA:s forsknings- och utvecklingscenter.

SCA skriver i sitt pressmeddelande att i programmet ingår en strukturerad plan för att minska fasta och rörliga kostnader, intäktsförbättringar genom ökad produktion och effektiviseringar samt förändrad produkt- och marknadsmix. Detta ska uppnås bland annat genom förbättrat råvaruutbyte på sågverken, förbättrad produktivitet i avverkningsarbetet, ökad andel förädlade tryckpapper och större andel containertransporter.

Tryckpappersbruket i Laakirchen, som SCA nu säljer till Heinzel Group, hade år 2011 en total omsättning på 335 miljoner euro. Bruket har drygt 500 anställda och årskapaciteten uppgår till drygt 500.000 ton.

I uppgörelsen med Heinzel Group ingår ett avtal om försäljningssamarbete mellan SCA Forest Products och Heinzel Groups försäljningsorganisationer. SCA skriver att samarbetet kommer att ge SCA en starkare representation på flera marknader för bolagets tryckpappers-, massa- och kraftlinerprodukter.

Försäljningen av bruket i Laakirchen beräknas slutföras under första kvartalet 2013 efter godkännande av berörda myndigheter. När transaktionen är genomförd träder också avtalet om försäljningssamarbete i kraft.

Efter avyttringen av Laakirchen har SCA sin återstående tryckpappersverksamhet koncentrerad till Sverige i nära anslutning till skogsinnehavet.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-12-19

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Köp/Försäljning/Samgående

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK