...
Flitiga kartongåtervinnare premierade i Tetra Paks och WWF:s skoltävling
Glada kartongåtervinnare: klass 2 på Stöcksjö skola i Umeå.

Veckan innan jul delade Världsnaturfonden WWF och Tetra Pak ut priserna i återvinnartävlingen ”Jakten på de glömda kartongerna”.
Förstapristagare blev klass 2 på Stöcksjö skola i Umeå och klass 6 A (bilden) på Väskolan i Kristianstad. Totalt har 61.234 elever i hela landet deltagit i jakten på använda förpackningar under hösten.
”Vi är jätteglada att så många elever, lärare och föräldrar engagerar sig för återvinning och det är samtidigt fantastiskt att se att återvinningen av dryckeskartonger nu ökar i hela samhället”, säger Erik Lindroth, miljödirektör på Tetra Pak Sverige.


Tävlingen ”Jakten på de glömda kartongerna” har varit öppen för barn från förskoleklass till årskurs 6. Alla klasser som återvunnit mer än 50 procent av de kartongförpackningar för mjölk, juice, fil och annat, som förbrukats i hemmet under två veckor, blir diplomerade med titeln ”Återvinnarklass 2012” och sedan har de två nationella vinnarna utsetts med hjälp av lottning.

Vinnarna klass 2 på Stöcksjö skola och klass 6 A på Väskolan får välja ett av tre fadderprojekt hos WWF att stödja till ett värde av 1.000 kronor per elev, samt ett års gruppmedlemskap i Panda Planet, WWF:s community på webben för unga. Dessutom får klass 2 på Stöcksjö skola hjälp till en grönare skolgård till ett värde av 10.000 kronor och klass 6 A på Väskolan får 10.000 kronor till en önskeresa.

”En rolig tävling där vi kunde jobba med miljöfrågor i undervisningen. Det har engagerat både hemmen och hela skolan. Vi är gärna med nästa år igen”, säger Lina Magnusson, klasslärare i klass 2, Stöcksjö Skola.

”För mig som lärare kändes det mycket positivt att Världsnaturfonden WWF och Tetra Pak tillsammans stod bakom tävlingen”, tillägger Maria Olsson, klasslärare i 6A, Väskolan.

2012 startade Tetra Pak och Världsnaturfonden WWF ett samarbete för att öka återvinningen av dryckeskartong. Bakgrunden var att endast en av fyra kartonger lämnades till återvinning 2011. Målet var att öka återvinningen med 3-5 procentenheter under 2012 i ett första steg och strax innan årsskiftet såg det ut som att det målet kommer att uppnås, mycket tack vare engagemanget från elever, skolor och familjer.

” När lärare och elever får mer kunskap om vilken skillnad återvinning gör, då har vi kommit en bit på vägen mot ett mer resurseffektivt samhälle. Returfiber från kartong kan användas flera gånger om i andra pappersprodukter. En mjölkkartong kan återfödas som exempelvis flingpaket eller pizzakartong. Det handlar om att hushålla med jordens resurser”, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-01-07

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Kartong Kartong Livsmedel Marknad Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK