...
Belgiskt forskarteam utvecklar supersnabbt inspektionssystem
Schematisk bild av hur inspektionssystemet Seal-Scope fungerar.

Ett belgiskt forskarteam har utvecklat två nya inspektionssystem för att kontrollera tätheten hos tätningar och förseglingar hos förpackningar. Systemen bygger på en supersnabb online-teknik som omedelbart upptäcker och matar ut felaktiga förpackningar.
De två systemen, som kallas Seal-Scope™ och Seal-Cam™, kan utan problem integreras i de flesta befintliga förpackningsmaskiner, skriver brittiska RDM Test Equipment, som tillverkar och marknadsför systemen.


Den nya inspektionstekniken har utvecklats av ett forskarteam vid universitetet i Leuven i Belgien och enligt pressmeddelandet är den uppbyggd kring en avancerad statistisk algoritm, som inte bara avgör om en förslutning/försegling är godkänd eller inte, utan även kan varna tillverkaren, när fastställda gränsvärden är på väg att överskridas. Varje förpackning får ett unikt ”förseglingsfingeravtryck” som på några millisekunder jämförs online med statistiska uppgifter, vilka avgör ”godkänd” eller ”underkänd”. Förpackningar, som underkänns, generera i sin tur en signal till en ejektor, som matar ut dem från bandet.

I Seal-Scope-systemet, som är lämpligt för horisontella och vertikala FFS-maskiner (Form-Fill-Seal), analyseras vibrationssignaler från eventuella brister i en försegling via en sensor på förseglingsstången, medan Seal-Cam-systemet, som lämpar sig för de flesta förpackningstyper, inklusive blister och tråg, använder infraröd-teknik för att fånga upp ”bilder” av utträngande restvärme längs tätningar och förseglingar.

Tekniken använder varken ultraljud eller konventionella kameror och är inte beroende av omgivande ljusförhållanden. Inspektionssystemen klara även ogenomskinliga förpackningar och effektiviteten påverkas inte heller av vilken typ av produkt som förpackas.

De nya inspektionssystemen är speciellt lämpliga för tillverkare av livsmedels-, dryckes- och sjukvårdsprodukter, där man eftersträvar hög produktsäkerhet, säkra och icke-kontaminerade förpackningar samt lång hyllivslängd.

RDM Test Equipment skriver i sin release att man redan genomfört de första installationerna av Seal-Scope och Seal-Cam i Europa och att systemen visat sig tillförlitliga och snabbt betalat sig.

Företaget skriver också att man erbjuder intressenter en gratis demonstration på RDM:s huvudkontor i Hertfordshire eller via månatliga webbseminarier, som man planerar att hålla under år 2013.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-01-09

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Marknad Maskin och Utrustning Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK