...
FTI är kritisk till avfallsutredningen Presenterar eget fempunktsprogram
FTI vill bygga ut den fastighetsnära insamlingen med mer än 50 procent i ett första steg (Bild: Robert Persson)
FTI:s VD Kent Carlsson

Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) har avgett sitt remissyttrande till den så kallade Avfallsutredningen (”Mot det hållbara samhället – resurseffektiv avfallshantering" SOU 2012:56) och i sitt svar är man mycket kritisk till betänkandet och presenterar i stället ett eget fempunktsprogram för hur man anser att dagens insamlingssystem för förpackningar och tidningar ska utvecklas.
”Vårt program ger oss förutsättningar att utveckla insamlingssystemet och öka återvinningen, så att det svarar mot medborgarnas och samhällets krav”, säger FTI:s VD Kent Carlsson.


I FTI:s svar, som nu överlämnats till Miljödepartementet, är man i likhet med många andra remissinstanser kritisk till avsaknaden av analys och belägg som motiverar den omfattande och kostsamma förändring som föreslås i huvudalternativet för insamling av förpackningar och tidningar. FTI har därför låtit göra oberoende konsekvensanalyser av både huvud- och alternativförslagen.

FTI redovisar i sitt yttrande ett fempunktsprogram, som innebär att FTI och producenterna accelererar sina satsningar på insamlings- och återvinningssystemet i form av bland annat förbättrad drift, skötsel, kraftigt utbyggd fastighetsnära insamling och nya behållare.

FTI:s fempunktsprogram innehåller följande:

* Samarbete. Tydliga samverkansavtal med alla Sveriges 290 kommuner. FTI satsar dessutom vidare på att driva olika utvecklings- och samarbetsprojekt med kommuner och andra intressenter
* Fastighetsnära insamling. En utbyggd fastighetsnära insamling för hushåll, med en över 50 procentig ökning i ett första steg.
* Återvinningsstationer. En tydlig satsning på upprustning och skötsel av landets närmre 6 000 återvinningsstationer.
* Kvalitetskontroller. Löpande kvalitetskontroller längs hela återvinningskedjan där hushållens betyg är vägledande för förbättringarna.
* Informationsinitiativ. FTI tar hela ansvaret för direktinformation till hushållen om källsortering av förpackningar och tidningar - för enhetlig information och för att tydliggöra FTI:s ansvar för insamlings- och återvinningssystem.

”Vårt program förutsätter att avfallsutredarens alternativförslag genomförs, där vi behåller ansvaret för insamlingen och där en tillsynsmyndighet införs i kombination med ett tydligt regelverk med förhandsgodkända insamlingssystem. På så vis får vi förutsättningar att utveckla insamlingssystemet och öka återvinningen så att det svarar mot medborgarnas och samhällets krav. Alternativförslaget för insamling av förpackningar och tidningar ger oss de verktyg vi saknat och det kan genomföras utan fördröjning till skillnad mot den minst femåriga övergångsperiod som en återkommunalisering innebär”, säger Kent Carlsson.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-01-09

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Marknad Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK