...
Äkta vara konstaterar:
Våra matförpackningar har ofta felaktiga ingrediensmärkningar

Konsumentföreningen Äkta vara har tittat närmare på en rapport från Livsmedelsverket, som har undersökt hur kraven i livsmedelslagstiftningen efterlevs av producenterna. Rapporten visar att för närmare hälften av de undersökta produkterna är de angivna tillsatserna felaktiga eller utelämnade och det finns också produkter där förpackningarna helt saknar ingrediensförteckning.
”Det är allvarligt att reglerna efterlevs så pass dåligt. Ingrediensförteckningarna är ju ofta det enda sättet för oss konsumenter att få veta vad en produkt egentligen innehåller. Vi måste ju kunna lita på att det som står på förpackningen stämmer”, säger Äkta varas ordförande Björn Bernhardson (bilden).


Syftet med Livsmedelsverkets undersökning var att ta reda på hur väl reglerna för den obligatoriska märkningen av livsmedel efterlevs, men också att öka myndigheternas granskning, speciellt av ingrediensförteckningar. Av rapporten framgår att stora brister finns, när det gäller märkning och information på livsmedelsförpackningar i svenska butiker. Rapporten har upprättats i samarbete med 75 av landets kommuner, där man kontrollerat 407 frysta eller kylda färdiglagade rätter samt charkprodukter.

Vid kontrollen fann man bland annat brister i hur tillsatser deklarerades på inte mindre än 44 procent av de undersökta produkter, som innehöll sådana ämnen. En livsmedelstillsats ska anges både med ett funktionsnamn, till exempel ”stabiliseringsmedel”, och med sitt vedertagna namn alternativt ett E-nummer, till exempel xantangummi eller E 415.
På många av de undersökta produkterna användes dock inget funktionsnamn alls eller ett felaktigt sådant. Värre var dock att 13 av de undersökta produkterna endast angav funktionsnamnet, utan att ange vilket specifikt ämne, som hade använts.

30 av produkterna, främst färdigrätter, innehöll dessutom tillsatser som inte deklarerades överhuvudtaget på förpackningen och sju produkter saknade dessutom ingrediensförteckning helt och hållet!

Bristerna, som man fann, var störst bland färdigmatsförpackningarna. När det gäller de färdiglagade produkterna konstateras det också att tillsatserna oftast hamnade i maten redan hos underleverantörerna.

Kontrollen visade också att 70 procent av de undersökta produkterna innehöll tillsatser.

Vid den aktuella kontrollen, som har genomförts ute hos producenterna under 2011 och sammanställts under 2012, har man jämfört recept och andra dokument, med vad som står på själva förpackningen. Man har inte gjort några kemiska analyser av produkterna.

De undersökta produkterna omfattade allt från korv, skinka och grillad kyckling till sallader, fiskgratäng och kåldolmar med sås och potatis.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-01-10

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Etikett/Märkning Livsmedel Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK