...
Abba och Procordia slås samman
Några av de välkända varumärken och förpackningar hos Abba Seafood och Procordia, som nu samlas i ett och samma företag.
Det nya bolaget kommer att ledas av Procordias nuvarande VD Patrik Andersson.

De båda svenska livsmedelsföretagen Procordia och Abba Seafood slås samman till ett enda bolag, som blir ett av landets största matföretag. Det skriver de båda företagens huvudägare, norska Orkla-koncernen, i ett pressmeddelande.
Syftet med sammanslagningen är att skapa en stabil plattform för framtida tillväxt och utveckling av de två bolagens starka varumärken. Abba Seafoods mest kända varumärken är Abba, Kalles, Grebbestads och Ejderns. Procordia har starka varumärken som Felix, BOB, Ekströms, Önos, Risifrutti, Grandiosa, Jokk, m fl.


”Genom att kombinera det bästa av Abba Seafood och Procordia skapar vi ett nytt företag, som kommer att stärka konkurrenskraften ytterligare för våra kända svenska varumärken inom mat”, säger Atle Vidar Johansen, VD för Orkla Foods Nordic.

Det nya bolaget kommer att ha en omsättning på ungefär 4,5 miljarder svenska kronor och över 1.300 anställda. Bolaget ska vara operativt från den 2 april 2013 och kommer att ledas av Patrik Andersson, som i dag är VD för Procordia. Det nya huvudkontoret blir i Eslöv, där Procordia i dag har sitt huvudkontor.

Administrativa befattningar som i dag finns vid Abba Seafoods huvudkontor i Göteborg kommer att flyttas till Eslöv. Ungefär hälften av de 60 Abba Seafood-anställda i Göteborg kommer att erbjudas jobb vid det nya huvudkontoret i Eslöv.

Av pressmeddelandet framgår inte om det nya bolaget också ska få ett nytt namn eller om man ska verka under namnet Procordia, som är det större företaget av de två.

När det gäller produktionen inom Abba Seafood och Procordia sker inga större förändringar. Abba Seafoods välkända varumärken, som har en lång tradition i Sverige, kommer fortsatt att produceras vid Abba Seafoods fabrik i Kungshamn och verksamheten vid råvarucentralen i Kungshamn och centrallagret i Uddevalla fortsätter som tidigare. Detsamma gäller produktionen vid Procordias fabriker i Eslöv, Tollarp, Fågelmara, Kumla, Örebro och Vansbro. Även säljkårerna inom dagligvaruhandeln inom de två bolagen fortsätter som i dag, medan däremot säljkårerna inom Abba Foodservice och Procordia FoodSolutions kommer att slås samman.

Orkla skriver i sitt meddelande att intentionen är att även matföretaget Frödinge ska integreras i det nya bolaget – under förutsättning att de europeiska konkurrensmyndigheterna godkänner Orklas pågående förvärv av norska Rieber & Søn, där Frödinge ingår.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-01-10

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Köp/Försäljning/Samgående Livsmedel Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK