...
Henkel utvecklar biobaserat smältlim

Globala lim- och kemikaliejätten Henkel har inlett ett samarbete med amerikanska bioteknikföretaget DaniMer för att utveckla biobaserade smältlimmer till förpackningsbranschen.
Avsikten är i första hand att utveckla limkvaliteter för konsumentförpackningar, etiketter, etc.
Enligt ett pressmeddelande kan de första biobaserade smältlimmerna komma ut på marknaden redan under första halvåret i år.


”Många av våra kunder inom konsumentförpackningar driver hållbarhetsprojekt för att minska förpackningsmaterialens klimatpåverkan. Genom att tillsammans med DaniMers innovativa teknik utveckla miljövänliga biobaserade limmer kan vi bidra till våra kunders ansträngningar att uppnå sina hållbarhetsmål”, säger Gary Raykovitz, utvecklingschef inom Henkels Adhesive Technologies.

De biobaserade råvaror, som DaniMer tagit fram och som används till de nya smältlimmerna, kommer från naturprodukter vilka inte konkurrerar med råvaror, som används till livsmedel. Dessutom kan DaniMer i vissa av limkvaliteterna även använda återvunna bioprodukter av olika slag, vilket gör tillverkningstekniken än mer diversifierad.

Företaget DaniMer Scientific LLC är privatägt och har sitt huvudkontor i Bainbridge i staten Georgia, USA. Företaget, som har som mål att minska människors och samhällets beroende av olja och oljebaserade produkter, är en ledande aktör inom biopolymerer och biobaserad materialteknologi.

Henkel är en tysk koncern, som grundades redan 1876, och som är specialiserad på att utveckla, tillverka och marknadsföra produkter inom lim, tvätt och rengöring samt kroppsvård. Henkel har sitt huvudkvarter i Düsseldorf, Tyskland, sysselsätter cirka 47.000 personer och omsätter cirka 16,3 miljarder euro (cirka 141 miljarder kronor). Affärsområdet Adhesive Technologies svarar för 50 procent av omsättningen och är världsledande inom lim, tätningsmedel och ytbehandlingsprodukter.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-01-16

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK