...
Biokompositer av torv kan användas till förpackningar

Forskare vid finska forsknings- och teknikinstitutet VTT håller på att utveckla metoder för att omvandla jordarten torv till biobaserade kompositmaterial för produktion av konsument- och konstruktionsprodukter som förpackningar, byggskivor, etc.

Forskarna menar att man, förutom de besparingar av oljebaserat råmaterial som uppnås, även drar större nytta av långfibrig snabbväxande yttorv, om den används som komponent i biokompositmaterial istället för som bränsle.

Långfibrig torv har flera fördelar, enligt de finska forskarna. Den kan utvinnas till låg kostnad, den är motståndskraftig, har utmärkta brandegenskaper och är biologiskt nedbrytbar. Den mängd råvara, som skulle behövas för kompositproduktionen, motsvarar dessutom endast en bråkdel av den nuvarande torvproduktionen och genom att använda torv till ekologiska produkter skulle man skapa alternativ till dagens torvutvinning för energibruk och skapa arbetstillfällen inom torvindustrin.

I sin forskning har VTT utvecklat olika material som kombinerar termoplaster och torvfiber. Man använder det snabbväxande ytlagret, så kallad frästorv, som innehåller torvfraktionen med företrädesvis långa fiber och som inte slammar igen och därför kan användas såväl som fyllnadsmaterial som förstärkande material i kompositprodukter.

VTT skriver i ett pressmeddelande att material, som innehåller torvfiber, kan användas i normala plastbearbetningsmetoder som extrudering, formsprutning, etc.

Enligt VTT finns idag inget företag i Finland som producerar eller utnyttjar dessa typer av torvbaserat kompositmaterial, men institutet konstaterar att kompositer med torvfiber skulle kunna användas inom byggområdet (gjutformar, profiler, plattor, mm.), inom jord- och skogsbruk (plantstöd, växtkrukor, etc.) samt för tillverkning av konsumentprodukter som biologiskt nedbrytbara förpackningar, prydnadsföremål, m fl.

Utvecklingsarbetet vid VTT finansieras delvis av det så kallade TULI-projektet inom utvecklings- och innovationsfonden Tekes och institutet har för närvarande tre patentansökning inlämnade, som är relaterade till torvbaserade biokompositer.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-01-21

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK