...
Nu lanserar även Combibloc en dryckesflaska i kartong
Markus Boehm
Fyllningsmaskin har en
kapacitet på 12.000
flaskor i timmen.

I maj 2011 lanserade Tetra Pak förpackningskonceptet Tetra Evero Aseptic, som är en ”kartongflaska” med rundade hörn, främst avsedd för mejeriprodukter (läs här), och nu följer en av Tetra Paks konkurrenter, schweiziska SIG Combibloc, efter och lanserar kartongflaskan ”combidome”, avsedd för icke-kolsyrade drycker.
Combibloc skriver i en pressrelease att combidome är tillverkad av ett kartongkompositmaterial bestående av råkartong och plast. I toppen har den en 28 mm stor öppning, som försluts med en lättöppnad domeTwist skruvkapsyl i plast.


”Med combidome har vi skapat en kartongförpackning som erbjuder en ny dimension när det gäller bekvämlighet och differentiering och som har vätskekartongens alla miljöfördelar”, säger Markus Boehm, marknadschef hos SIG Combibloc.

Combibloc skriver att kartongflaskan combidome inte bara ser ut som en flaska – den är dessutom lika lätt att hantera som en konventionell flaska. Den är stabil, lätt att öppna och försluta samt lätt att hälla ur. Dessutom har den kartongens produktskyddande, ekonomiska och miljömässiga fördelar.

Kartongkompositen, som utgör huvuddelen av förpackningsmaterialet i combidome består enligt företaget till 75 procent av obehandlad kartong. Materialet har en plastbeläggning såväl på insidan som på yttersidan. Plastbarriärerna skyddar produkten från kontakt med kartongmaterialet och gör förpackningen säker mot fuktintrång utifrån. Dessutom finns en tunn aluminiumbarriär, som skyddar produkten mot ljus, syre och externa lukter.

combidome-flaskan är i initialskedet främst avsedd för icke-kolsyrade läskedrycker. Flaskans barriäregenskaper är enligt tillverkaren så goda att förpackningen kan användas till produkter med tillsatser av vitaminer och andra näringsämnen och som är helt fria från konserveringsmedel. Aseptiskt fyllda produkter får mycket lång hållbarhet och förpackningen behöver inte förvaras i kylskåp, förrän den öppnats första gången.

Såväl combidome-flaskan som dess plastförslutning är helt återvinningsbara och kartongen, som ingår i förpackningsmaterialet, är dessutom tillverkad av massa från FSC-certifierade skogar (Forest Stewardship Council) eller andra liknande kontrollerade källor. Flaskan kan levereras med den speciella FSC-märkningen vilket gör det enklare för miljömedvetna konsumenter att välja i butikshyllan.

SIG Combibloc har också utvecklat en speciell fyllningsmaskin för combidome-flaskan. Maskinen, som är baserad på SIG Combiblocs egen maskinteknologi, har en fyllkapacitet på 12.000 flaskor i timmen.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-02-04

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Kartong Kartong Livsmedel Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK