...
Superlätt 4-pints mjölkflaska som väger endast 32 gram

Sydafrikanska förpackningskoncernen Nampaks brittiska dotterbolag Nampak Plastics har utvecklat vad man betecknar som världens lättaste mjölkcontainer i plast med volymen 4 pints (2,27 liter).
Containern, som är tillverkad i högdensitetspolyeten (HDPE), väger endast 32 gram, vilket är 20 procent mindre än de 4-pintscontainrar, som idag finns på marknaden.


Den ultralätta plastcontainern ingår i Nampaks plastcontainerkoncept Infini, som bland annat tilldelats en World Star 2013 och som utnämndes till bästa mejeriförpackningsinnovation vid Global Dairy Congress 2012.

Infini-containrar finns för närvarande hos flera av stora brittiska detaljhandelskedjor som Marks & Spencer, Morrisons and Sainsbury´s, där de bland annat uppmärksammats för att de är lättare än andra konkurrerande plastcontainrar. Det är också den speciella förpackningsdesignen hos Infini-flaskorna, som gjort det möjligt att utveckla den ultralätta 4-pintsmodellen, som nu är ute på test hos flera av Nampaks kunder.

Om de praktiska testerna med 32-grams-containern faller väl ut är det fullt möjligt att Nampak ersätter hela sitt Infini-sortiment med de nya extra lätta containrarna, vilket enligt ett pressmeddelande från företaget skulle innebära materialbesparingar på 15.000 ton plast om året i tillverkningsledet. Nampak uppskattar dock att den verkliga inbesparingen skulle bli det dubbla, eftersom en extralätt plastcontainer skulle föredras av än fler kunder. En materialbesparing på 30.000 ton plast om året skulle alltså vara möjlig, vilket skulle innebära en 25-procentig reducering av den mängd förpackningsplas,t som idag används till brittiska mjölkförpackningar.

”När den lanserades 2012 innebar Infini-flaskan ett paradigmskifte inom mjölkförpackningar med mindre materialåtgång och mer återvunnen plast än tidigare”, säger Nampak Plastics VD Eric Collins.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-02-19

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Livsmedel Marknad Plast Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK