...
Snart slutrökt ”down under” – nu inför även Nya Zeeland neutrala cigarettpaket
Nya Zeelands biträdande hälsominister Tariana Turia.

Redan nästa år kommer standardiserade tobaksförpackningar, s.k. ” plain packaging”, att införas i Nya Zeeland. Det skriver den oberoende tankesmedjan Tobaksfakta.
Enligt Nya Zeelands biträdande hälsominister Tariana Turia är åtgärden ett sätt att komma närmare regeringens uttalade mål att Nya Zeeland ska vara rökfritt år 2025.
Sedan tidigare har Nya Zeelands granne Australien som bekant infört enhetliga cigarettförpackningar, som domineras av varningstexter och stora, avskräckande bilder på tobakens skadeverkningar (läs här).


I april 2012 fattade Nya Zeelands regering ett principbeslut om att följa Australiens exempel och införa ”plain packaging” för cigarettförpackningar. Efter det har privatpersoner och organisationer fått ge synpunkter på förslaget genom brev, vykort, namnlistor, etc. Enligt Tariana Turia har denna konsultationsprocess visat att standardisering av tobaksförpackningar är ett effektivt sätt att göra tobaksprodukter mindre attraktiva.

Nu har arbetet med att förbereda en ny lag, som ska tvinga tobaksproducenterna till ”plain packagin”, påbörjats i Nya Zeeland, med avsikten att lagen ska få effekt från nästa år. När motsvarande process påbörjades i Australien försökte tobaksindustrin hindra lagändringen genom att stämma den australiska regeringen och nu befaras liknande åtgärder från tobaksindustrin i Nya Zeeland, men den nyzeeländska regeringen säger sig stå fast vid sitt beslut.

”Vi kan inte tillåta tobaksindustrin att fortsätta använda sofistikerad förpackningsdesign för att föra ut sina produkter, som om de vore vilka konsumtionsvaror som helst. För närvarande gör paketens design allt den kan för att locka konsumenter. Glada färger och andra designelement drar uppmärksamheten från varningsmärkningen, som upplyser om hur dödligt farlig rökning är”, säger biträdande hälsominister Tariana Turia.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-02-21

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Etikett/Märkning Livsmedel Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK